ADAKAH kedai-kedai bukan keperluan akan dibenarkan beroperasi? Jawapan hanya akan diumum esok. - GAMBAR: Abd Razak Aid

KUALA LUMPUR – Vaksin yang dibangunkan Institut Biologi Perubatan, Akademi Sains Perubatan Cina (IMBCAMS) di China memperoleh sijil halal.

Perakuan itu diberi kepada vaksin yang bakal menjalani ujian klinikal fasa ketiga di Malaysia selepas mendapat kelulusan dan saringan Perkhidmatan Pensijilan Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Memetik laporan BH Online berdasarkan soalan lazim terbitan Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) Kementerian Kesihatan (KKM), dua jenis suntikan potensi penawar COVID-19 ditawarkan kepada 3,000 sukarelawan yang sihat iaitu vaksin dan placebo.

Bagaimanapun, beberapa prasyarat dikenakan sebelum mana-mana individu diterima dalam kajian berkenaan yang antara lain berumur 18 tahun ke atas dan tidak pernah dijangkiti COVID-19.

Keadaan itu berkemungkinan merencatkan hasil keputusan kajian yang membandingkan keberkesanan antara suntikan vaksin dan placebo, serta individu merangkumi pelbagai latar belakang.

Setiap sukarelawan bakal memperoleh dua dos pelalian secara percuma, dengan setiap suntikan diberikan mengikut selang 14 hari.

Selain itu, sukarelawan akan diberi pampasan dan kos pengangkutan ketika ingin mendapatkan suntikan selepas menyatakan persetujuan serta menandatangani perjanjian untuk menyertai kajian berkenaan.

Sampel calitan dari tekak dan hidung akan diambil daripada sukarelawan, selain sampel darah serta air kencing untuk wanita subur.

Kajian klinikal fasa ketiga itu secara keseluruhan bakal meliputi tempoh sekurang-kurangnya 12 bulan dan membabitkan enam lawatan susulan serta 24 panggilan telefon.