KUALA LUMPUR – Presiden Parti Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau hari ini menempelak tindakan pembangkang yang mempersoalkan peruntukan Perlembagaan apabila terus mempersoalkan pengisytiharan darurat yang diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Sambil menyifatkan apa yang dilakukan oleh pembangkan sebagai kurang matang dan sengaja mempolitik darurat kesihatan tersebut beliau berharap mereka tidak keterlaluan mengambil mudah peruntukan Perlembagaan termasuklah kedudukan Seri Paduka.

‘’Kerajaan telah pun menjelaskan Parlimen ditangguhkan agar semua ahli Parlimen diberi ruang untuk fokus kepada urusan kebajikan kawasan masing-masing. Usaha kerajaan yang mengutamakan kebajikan rakyat tatkala negara dilanda pandemik dan ketidaktentuan ekonomi sepatutnya disokong oleh semua pihak,’’ katany dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, fokus utama sekarang adalah untuk memberi ruang kepada kerajaan dan jenteranya dalam mengawal penularan wabak Covid-19.

‘’Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Harun jelas menyatakan bahawa sidang Parlimen hanya ditunda sehingga habis tempoh darurat supaya Ahli parlimen tidak perlu merentas negeri dan daerah. Mereka hanya perlu fokus kepada kebajikan rakyat di kawasan masing-masing.

‘’Namun begitu, perkara-perkara lain seperti mesyuarat Jawatankuasa Khas Parlimen yang juga dianggotai oleh pihak pembangkang masih lagi berfungsi seperti biasa. Bermaksud, Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021, Perkara 14 (1 & 2) mematahkan sebarang usaha pihak yang tidak bertanggungjawab untuk mengganggu proses Demokrasi Berparlimen dengan sebarang cubaan sabotaj,’’ katanya,

Dominic menegaskan, melalui Ordinan Darurat itu, sebuah jawatankuasa khas bebas akan ditubuhkan yang dianggotai Ahli Parlimen kerajaan, pembangkang, pakar-pakar kesihatan dan yang berkaitan.

‘’Mereka bertanggungjawab dalam mengesyorkan sebarang usulan berkenaan tempoh darurat kepada Seri Paduka. Inilah contoh nyata keberkesanan demokrasi. Pihak kerajaan dan pembangkang diberi tanggungjawab yang saksama dalam menilai pelaksanaan proklamasi darurat,’’ katanya.

Di samping itu, tegas Dominic, Yang Di-Pertuan Agong membuat keputusan pengisytiharan darurat setelah mendengar penjelasan pihak eksekutif dan penjawat awam terutamanya daripada Ketua Pengarah Kesihatan.

‘’Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 jelas menyatakan bahawa Seri Paduka berpendapat bahawa ancaman pandemik Covid-19 memberi kesan kepada keselamatan negara, ketenteraman awam dan ekonomi negara. Maka, adalah khianat dan derhaka untuk mempersoalkan kebijaksaan serta wewenang baginda Yang Di-Pertuan Agong dalam perkara ini,’’ katanya.

Sehubungan itu beliau meminta pembangkang memahami perlu kebajikan rakyat adalah urusan paling penting sekarang dan bukannya isu keabsahan kerajaan ataupun Perdana Menteri.

‘’Jadi kurangkan masa untuk berpolitik, sebaliknya fokus kepada isu-isu yang berlandaskan kebajikan rakyat. Ingatlah bahawa rakyat sedang menilai setiap tingkah laku anda,’’ katanya.

Sementara itu mengenai Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin semalam, Dominic yakin pakej tambahan bernilai itu mampu merangsangkan ekonomi yang terjejas dan melindungi kesejahteraan rakyat.

‘’Bantuan PERMAI yang meliputi 22 inisiatif ini menunjukkan kerajaan prihatin terhadap kebajikan rakyat dan komited dalam membantu pengusaha perniagaan terutamanya kecil dan sederhana.

”Saya berpendapat pakej bantuan PERMAI ini tepat pada masanya dan memberi fokus kepada pemerkasaan sektor kesihatan, menjaga kebajikan rakyat dan juga kelangsungan perniagaan,” katanya.

Beliau berkata, keputusan kerajaan melanjutkan moratorium di bawah pakej bantuan PERMAI sangat tepat kerana ia mampu mengurangkan beban kewangan rakyat di samping membantu kumpulan yang terlibat dalam menstabilkan aliran kewangan mereka.

‘’Di samping itu, kerajaan juga akan menambahbaik Program Subsidi Upah 3.0 (PSU 3.0) yang mana semua majikan yang beroperasi dalam PKP layak untuk memohon tanpa mengambil kira sektor, keputusan ini juga dapat membantu mengurangkan masalah pengangguran di negara ini,’’ katanya.