muhyiddin internet
Sesi persekolahan di seluruh negara dijalankan secara PdPR . - GAMBAR: Abd Razak Aid

SHAH ALAM – Kerajaan digesa menyegerakan pemberian komputer riba kepada 150,000 murid di 500 sekolah rintis bagi memudahkan proses pembelajaran dalam talian yang diisytiharkan dalam pembentangan Bajet 2021 sebelum ini.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, ia bagi memudahkan proses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) berjalan dengan lancar.

Asyraf Wajdi Dusuki

Katanya, pada masa sama, nasib lebih 4.7 juta murid lain di 10,220 sekolah rendah dan menengah yang berkemungkinan tidak memiliki sebarang peralatan yang bersesuaian untuk PdPR seperti telefon pintar atau laptop harus diberikan perhatian serius.

“Jumlah ini bersamaan tiga peratus daripada anggaran 4.7 juta murid daripada keseluruhan 10,220 buah sekolah rendah dan sekolah menengah yang bakal menerima komputer riba hasil kerjasama kerajaan dengan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC),” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Tambah Asyraf, pada masa sama, nasib lebih 4.7 juta murid lain di 10,220 sekolah rendah dan menengah yang berkemungkinan tidak memiliki sebarang peralatan yang bersesuaian untuk PdPR seperti telefon pintar atau laptop harus diberikan perhatian serius.

Katanya, Kementerian Pendidikan seharusnya lebih proaktif dan segera menangani pelbagai isu dan kekangan pembelajaran agar tidak berlaku sebarang fenomena keciciran daripada arus pendidikan di kalangan rakyat dalam suasana pandemik yang sudahpun masuk tahun kedua ini.

“Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia mencadangkan buat jangka masa pendek ini, diperluaskan siaran TV Pendidikan dengan menukar beberapa saluran TV Milik Kerajaan kepada TV Pendidikan sepenuhnya sepanjang sekolah ditutup akibat pandemik.

“Justeru, Kerajaan seharusnya memanfaatkan kuasa penuh di bawah Ordinan Darurat ketika ini untuk mendesak Syarikat-Syarikat Konglomerat menyumbang komputer riba kepada murid-murid sekolah dan mengarahkan stesyen TV swasta berbayar seperti ASTRO bagi menyediakan saluran pendidikan dengan pemantauan Kementerian Pendidikan,” ujarnya.