Memang tiada siapa yang maksum tetapi mengejutkan juga apabila tertuduh kes rasuah adalah seorang pegawai yang diamanahkan menguruskan hal ehwal agama Islam.

Lagi tidak terjangkau di akal apabila program di mana tertuduh didakwa adalah melibatkan urusan agama iaitu dakwah.

Misalnya untuk pertuduhan pertama, ia melibatkan suapan untuknya mencadangkan sebuah syarikat mendapat kerja penganjuran Seminar Aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah Saudara Kita Negeri Johor 2019.

Pertuduhan dua dan ketiga pula, Program Santuni Orang Asli Siri 2 2019 dan Program Santuni Orang Asli Siri 3 2019.

Namun, benarlah perlakuan rasuah boleh berlaku tidak mengenal siapa atau parti politik selagi mana mereka dalam kedudukan mempunyai kuasa.

Ini yang dihadapi Nurul Hazlin Hashim, 37, Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ).

Nurul Hazlin didakwa atas tiga pertuduhan menerima suapan wang berjumlah RM26,800 antara Oktober hingga November, dua tahun lepas.

Ia sebagai dorongan untuknya mencadangkan sebuah syarikat pembekalan mendapatkan kerja bagi penganjuran program berkenaan.

Tertuduh bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Datuk Abdul Kamal Arifin Ismail.

pegawai agama
Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam JAINJ dituduh dengan tiga pertuduhan rasuah di Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini./ Gambar media sosial Bernama

Mengikut kertas pertuduhan pertama, Nurul Hazlin yang ketika itu Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam JAINJ didakwa secara rasuah menerima suapan wang berjumlah RM12,800 ke akaun bank miliknya daripada pemilik sebuah syarikat pembekalan.

Ia adalah sebagai dorongan untuknya mencadangkan syarikat terbabit mendapatkan kerja bagi Seminar Aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah Saudara Kita Negeri Johor 2019.

Bagi pertuduhan kedua dan ketiga pula, tertuduh menerima suapan wang masing-masing berjumlah RM7,000 di dalam akaun bank miliknya daripada syarikat sama sebagai dorongan untuknya mencadangkan syarikat tersebut untuk mendapatkan kerja bagi Program Santuni Orang Asli Siri 2 2019 dan Program Santuni Orang Asli Siri 3 2019.

Kesemua kesalahan itu dilakukan sekitar 27 Oktober 2019 sehingga 4 November 2019 di sebuah bank dekat Simpang Renggam.

Dia didakwa di bawah Seksyen 16(a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Memetik laporan Bernama, kes dikendalikan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Nur Mahirah Mohd Pauzi manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Baca artikel berkaitan:Inspektor minta rasuah sehingga RM1,500 untuk tutup kes judi

Rasuah penjawat awam membimbangkan – KP SPRM

Terdahulu, Nur Mahirah memohon mahkamah menetapkan jaminan sebanyak RM40,000 dengan seorang penjamin, pasport diserahkan pada mahkamah selain tertuduh diminta melapor diri ke Pejabat SPRM setiap bulan.

Bagaimanapun, tertuduh dalam rayuannya memohon mahkamah menetapkan jaminan rendah dengan alasan dia mengalami masalah kewangan yang teruk.

Mahkamah kemudian memerintahkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan pasportnya perlu diserahkan kepada mahkamah.

Mahkamah menetapkan tarikh sebutan semula kes pada 3 Mac depan bagi penyerahan dokumen dan lantikan peguam tertuduh.

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram.