Kerisi masak kicap pedas. Sedapnya susah nak kabor

0
54
kerisi masak pedas

Bagi penggemar ikan, kerisi antara menu yang cukup menyelerakan lebih-lebih lagi jika digoreng garing dan disambalkan. Memang tak nampak mertua lalu di belakang alamatnya.

Lihat sahaja resipi perkongsian Wan Luqman, Ikan kerisi masak kicap pedas. Cara menyediakannya tak sukar, tapi sekali makan, memang tiga pinggan gerenti habis.

Bahan :

Ikan kerisi – digoreng garing

8-10 biji Cili padi

3-4 tangkai Cili kering

5 ulas Bawang putih

1/2 ulas Bawang holland

Kicap manis

Sos tiram

Garam

Gula

Cara :

Mule² mekap dulu ikang ni dengan garang dang kunyik..
Lumur wi comey² skit nok masuk pesbuk…kekgi huduh nerakazen komplen pulok🤣🤣

Serba dok kena belake orang buat, komplen kecam sokmo…nerakazen lah tu.
Bile minyok panah, baru masukkan ikang tersebut.
Ingat lagi dop teknik goreng ikang hok ambe ajor dulu takmboh wi lekat kat kuali?

Haaa mu tengok ah tu…comey je ikang ambe. Dok lekat starang…biar sodek ikat dengang cable tie, janji goreng ikang dok lekat.

Dari mu gune hok mahal², ikang tu hancur lebur teruh…wat kepok lekor je lah
Goreng sekor lagi…jatang tine ikang ni.
Eh dok lekat gop? Haha
Gong pulok ambe harini…
Lepah tu standby untuk bahang tumisang kuoh
Tumbok nok ke lumat. Ambe ni takdok food profesor…kalu mu ade tu gune hok tu lah takyoh tumbuk². Letih…nok wat guane ambe ni orang kapung je, teringin gop nok beli mesin hok termonator mix tu…

Ambe tumbok slow² je…takmboh doh tumbok sapa bunyi petir…

“assalamualaikum pok ripin! Sihat dop? Lame dok dengor kabo”

“sihat mang…mu guane dok duk london doh?”

“jemu doh pok riping…eh mane bini pok ripin mek lijoh tu? Lame dok napok die?”

“oh mek lijoh mati doh 2 minggu lepah!”

“eh bakpe? Die mati sebab makang ubat kuruh ke pok?”
Lepas tu tumih ah bahan tumbuk takdi
Masuk 1sb soh tirang
Kicap manih ikut suke lah. Tapi kicak manih ni bile masok, ye jadi masin…hati² deh.
Masukkan garang sikit. Kemudian masukkan gule sikit…
Lepah tu mu masukkan hati mu ke dalang hati ambe..

Aiwaaahhh
Masukkan 2sb air mutlok…
Tumih sapa garing, siap doh ah.
Tuang atah ikang hok garing sedak bapokkk tuuu
Siap doh…kalu nok wi napok comey, tabur lah daun bawang
Ambe makang simpel² je. Budu, telor dadar, khabu mangga…gitu ah lauk ambe.

Nok kuruh guane mu bile makang nok kuoh banjir…parop lah

Nota kaki : Setiap kapsyen diambil tanpa sebarang suntingan.

Sumber : Wan Luqman