borak kelamin

SALURAN Astro Ria menerbitkan program bual bicara, Borak Kelamin yang mengupas dan membincangkan alam perkahwinan berkaitan isu rumah tangga yang sering dianggap tabu atau sensitif untuk dibincangkan secara terbuka.

Program dengan hasil kerjasama Nu Ideaktiv Sdn.Bhd. itu diklasifikasikan untuk tayangan 18 tahun ke atas kerana mengandungi aspek kedewasaan yang tidak keterlaluan dalam setiap topik perbincangan.

Pengurus Saluran Astro Ria, Emarina Mohd. Kamal berkata, hal berkaitan dengan cerita dalam kain dalam sesebuah institusi perkahwinan adalah subjek tabu yang kurang dibicarakan secara terbuka terutamanya di kaca televisyen kerana mahu menjaga aib dan sensitiviti masyarakat.

“Jika kita lihat sejak kebelakangan ini, semakin ramai pasangan suami isteri yang mungkin sedang mengalami konflik dalaman gemar mengadu domba di media sosial.

“Sekiranya perkongsian tersebut dilihat daripada perspektif positif, mungkin respons yang diterima daripada netizen dapat membantu meredakan tekanan. Jika sebaliknya, ia hanya akan mengeruhkan lagi keadaan tanpa sebarang jalan penyelesaian.

“Sehubungan dengan itu, kami dengan berbesar hati membawakan program Borak Kelamin sebagai platform utama dalam menyalurkan maklumat yang berkaitan dengan lebih luas menerusi sesi perbincangan yang sihat, harmoni dan positif bersama panel jemputan,” katanya.

elly mazlein awal ashaari

Tambah Emrina lagi, walaupun topik yang bakal diketengahkan agak panas dan boleh mengundang kontroversi, namun ia tidaklah keterlaluan dan masih sesuai dengan resam masyarakat Malaysia.

“Kami percaya tahap penerimaan penonton masa kini sudah semakin matang dan tahu menilai mesej di sebalik keseluruhan konteks kandungan yang ingin disampaikan.

“Semoga perkongsian ilmu menerusi program Borak Kelamin dapat dijadikan rujukan serta boleh dimanfaatkan bersama baik oleh pasangan yang sudah berkahwin mahupun yang sedang dalam persediaan menuju ke alam rumah tangga,” ujarnya.

Menerusi musim pertama ini, selebriti popular Awal Ashari dan Elly Mazlein telah diberi kepercayaan untuk mengendalikan program berkenaan selaku hos bersama sepanjang 10 buah episod.

Bakal mengetengahkan topik-topik diskusi merangkumi kupasan ilmiah yang kompresensif oleh barisan panel pakar perunding jemputan daripada pelbagai bidang pengkhususan berdasarkan tema mingguan seperti pakar motivasi, perunding psikologi, kaunselor perkahwinan, penceramah, dan sebagainya.

Bagi merancakkan lagi sesi perbincangan pada setiap episod, tetamu jemputan istimewa yang terdiri daripada barisan selebriti popular tanah air turut diundang khas untuk berkongsi pengalaman peribadi sepanjang melayari bahtera perkahwinan bersama pasangan atau bekas pasangan secara terbuka dan profesional.

Program Borak Kelamin yang ditayangkan selama satu jam, bakal bersiaran secara eksklusif pada setiap hari Isnin, pukul 9.00 malam mulai 1 Mac di saluran Astro Ria HD (104) dan Astro Ria (124) serta turut boleh distrim menerusi aplikasi Astro GO dan perkhidmatan On Demand.