nicky
Nicky Liow yang menjadi buruan polis kerana pelbagai jenayah terancang tampil menyerah diri, pagi tadi.

BUKAN sahaja kawalan diperketatkan, bahkan gambar ahli kumpulan ‘Geng Nicky” turut diedar kepada petugas keselamatan yang bertugas di pos kawalan sempadan negara.

Ini bagi memastikan ahli kumpulan jenayah terancang itu tidak melarikan diri atau cuba memboloskan diri ke negara jiran.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman Datuk Seri Abd Rahim Jaafar berkata, gambar ahli kumpulan ‘Geng Nicky’ yang diketuai ahli perniagaan dalam buruan, Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee itu kini diedar kepada anggota Pasukan Gerakan Am (PGA).

ABD RAHIM JAAFAR

“Semua anggota dan pegawai PGA di pos kawalan di sempadan sudah diarahkan supaya membuat pemantauan terhadap kes ini.

“Segala pergerakan yang mencurigakan akan dipantau termasuk cubaan keluar dari sempadan mengikut laluan tidak sah.

“Kesemua anggota turut diarahkan supaya sentiasa berwaspada dan melakukan pemeriksaan dengan lebih ketat di sempadan,” katanya seperti dilaporkan BERNAMA selepas Majlis Perasmian Batalion Ke-8 Pasukan Gerakan Am (PGA8) di Pengkalan Chepa hari ini.

Sebelum ini, dilaporkan, Nicky, dan ahli kumpulannya kemungkinan berusaha melarikan diri ke luar negara selepas operasi memberkasnya pada 20 Mac lepas didakwa telah dibocorkan pihak yang menerima habuan daripadanya.

Polis juga tidak menolak kemungkinan ahli perniagaan itu akan menggunakan laluan tikus di sempadan negara ini bagi melarikan diri daripada ditahan.

Baca artikel berkaitan: Nicky Liow ke luar negara? Tiada makluman Imigresen terlibat

Datuk Seri Nicky terlepas sebab maklumat operasi bocor, pegawai terlibat dikenal pasti – Ayob Khan

Selasa lepas, Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador mendedahkan 34 pegawai dan anggota daripada pelbagai agensi penguat kuasa disyaki mempunyai hubungan dan melindungi kegiatan sindiket jenayah terancang ‘Geng Nicky’.

Nicky, 33, merupakan pengasas kepada Winner Dynasty Group yang berpusat di Setiawalk Puchong, Selangor menjadi buruan polis selepas 68 ahlinya ditahan dalam Op Pelican 3.0 bermula 20 hingga 28 Mac lepas.


Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram