Datuk Seri Mahdzir Khalid - GAMBAR: Abd Razak Aid

TINDAKAN seorang guru lelaki di Selangor yang didakwa membuat lawak rogol ketika sesi pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas, disifatkan sebagai tidak profesional dan memalukan institusi perguruan di negara ini.

Bekas Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kejadian itu tidak boleh dianggap terpencil dan Kementerian Pendidikan perlu mengambil tindakan tegas ke atas guru terbabit jika terbukti perkara itu berlaku.

“Sebagai bekas Pengetua sekolah dan juga bekas Menteri Pendidikan, saya merasakan perkara itu memalukan institusi perguruan di negara ini. Dalam apa jua situasi sekalipun, perkara itu tidak seharusnya dijadikan sebagai bahan untuk berlawak kerana rogol itu sendiri adalah perbuatan jenayah yang sama sekali tidak wajar dipromosikan, lebih-lebih lagi oleh seorang bernama guru,” katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Padang Terap menegaskan, jenayah rogol sepatutnya digunakan oleh seorang guru untuk mendidik para pelajarnya menjauhi perbuatan itu dan bukannya dijadikan sebagai bahan satira atau jenaka.

“Bagi saya, ini juga berkaitan dengan akhlak seorang guru. Kita bukan nak mengambil pendekatan menghukum akhlak keseluruhan guru-guru di Malaysia, tetapi kesedaran mengenai batasan percakapan itu perlu ada dalam diri setiap guru agar semua anak murid di dalam kelas tidak merasa terganggu emosi mereka dengan akhlak dan perlakuan guru mereka. Ini bagi saya amat penting untuk kita faham,” katanya.

Justeru, beliau menggesa KPM segera menjalankan siasatan dan mengambil tindakan sewajarnya mengikut garis panduan peraturan dan sebagainya.

Pada Jumaat lalu, seorang pelajar perempuan sebuah sekolah di Kuala Selangor mendakwa, seorang guru lelaki membuat jenaka mengenai rogol ketika dalam kelas sehingga mencetuskan kemarahan pengguna Internet di media sosial.

Menurut pelajar berkenaan, guru terbabit bercakap mengenai jenayah rogol itu ketika membincangkan tentang gangguan seksual semasa kelas pendidikan jasmani dan kesihatan di sekolahnya.

Pelajar berkenaan mendedahkan perkara itu menerusi satu klip video di platform media sosial TikTok, yang kemudiannya diciap di Twitter. – UtusanTV