dolla

DOLLA yang sebelum ini pernah mendapat perhatian peminat muzik tanah air apabila muncul dengan single pertama, Dolla Make You Wanna dan juga single kedua Impikan yang terus meningkatkan populariti mereka, kini kembali mempertaruhkan bakat mereka dengan sebuah lagu raya iaitu Raya Raya Raya.

Masih mengekalkan konsep genre pop yang dibawa oleh mereka dan malah disulam dengan irama tadisional, Raya Raya Raya merupakan lagu raya pertama yang dinyanyikan oleh artis wanita berkumpulan setelah sekian lama.

Lagu ciptaan bersama oleh beberapa orang komposer dan penulis lirik yang professional iaitu Kalerj, Ajay Amai, Mike Chan, Glow Rush, Nick Arif, Acap Salim dan Somean K-Clique ini dilihat dapat memperlihatkan lagi bakat Dolla yang bukan sahaja mampu menyanyikan lagu pop yang rancak, malah lagu yang mempunyai unsur tradisional.

Di anggotai oleh Sabronzo, Angel, Tabby dan Syasya ini telah membuktikan bahawa mereka berani bereksperimen dan mampu membawa genre yang berbeza dari sebelumnya sekaligus mengukuhkan lagi kedudukan mereka dalam industri hiburan Malaysia.

Secara umumnya, Raya Raya Raya terbitan Universal Music Malaysia ini menyentuh mengenai percanggahan gaya tradisional dan moden untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri di mana perkembangan teknologi yang pesat telah mempengaruhi sambutan perayaan tersebut pada masa kini.

Terutamanya bagaimana alat dan platform media sosial yang signifikan mempengaruhi interaksi antara keluarga dan rakan.

“Kami mengambil masa lebih kurang lapan jam untuk merakamkan lagu tersebut dan memakan masa seharian untuk sesi rakaman video muzik.

“Pengalaman merakamkan video muzik sangat menyeronokkan kerana kita semua berpakaian seperti di era ‘retro’. Tidak ketinggalan, tenaga positif yang wujud di antara warga kerja juga benar-benar membantu.

“Amat mudah bekerja bersama mereka kerana mereka sentiasa memberikan bimbingan dan tunjuk ajar. Oleh kerana kami adalah empat gadis dengan gaya dan idea nyanyian yang sangat berbeza, mereka sangat terbuka dalam menerima segala jenis perubahan atau cadangan,” ujar Sabronzo.

Salah seorang anggota Dolla iaitu Tabby pula berpendapat bahawa single tersebut adalah sesuatu yang berbeza, tetapi masih terasa seperti biasa didengari.

Menurutnya, ia mempunyai ‘vibe’ lagu raya yang biasa tetapi mempunyai sentuhan karakter Dolla yang kuat selain menerapkan elemen-elemen yang menyeronokkan.

“Proses rakaman berjalan dengan lancar dan mudah bersama Faithful Music. Penuh dengan gelak tawa dan mereka amat membantu kami dalam mengekalkan kekuatan Dolla di dalam lagu ini kerana pada mulanya terasa asing sebab ianya bukan genre yang kami biasa bawakan sebelum ini. Tetapi amat menyerenokkan untuk bereksperimen!,” katanya.

Sementara itu bagi Angelina Chai atau Angel yang berasal dari Sarawak pula berpendapat bahawa Raya Raya Raya menunjukkan sisi lain kumpulan Dolla yang lebih ke arah tradisional tetapi masih lagi lagi terasa muda. Angel juga merasakan bahawa lagu ini berbeza dari lagu-lagu raya yang lain dan menggambarkan bagaimana jika artis berkumpulan wanita menyanyikan lagu bagi menyambut perayaan Aidilfitri.

“Proses rakaman lagu ini amat menyeronokkan kerana ia membuatkan perayaan itu terasa semakin dekat kepada seseorang yang tidak pernah menyambut perayaan Aidilfitri. Ia memberikan saya gambaran perasaan menyambut hari raya Aidilfitri dan sebenarnya ia amat menyeronokkan.

“Saya berharap pendengar akan suka dengan lagu raya daripada kami. Ia sangat ‘catchy’ dan membawakan kegembiraan untuk menyambut hari raya Aidilfitri walaupun kita masih dalam kekangan wabak covid-19,” katanya.

Dalam pada itu, Syasya yang juga anggota kumpulan paling muda mengatakan lagu ini amat bermakna dan mencuit hati. Dolla yang dikenali dengan imej lincah menari dengan bertenaga di dalam lagu-lagu sebelum ini kini cuba menunjukkan sisi lain daripada selalunya. Walaupun begitu, pendengar masih dapat merasai kehadiran Dolla itu sendiri di dalam Raya Raya Raya.

“Pengalaman merakamkan lagu ini memang sangat seronok dan penuh dengan riang ketawa. Sememangnya bekerja dengan Faithful Music amat mudah kerana mereka juga bersifat terbuka dengan idea-idea yang kami berikan. Dalam lagu ini Dolla boleh melihat kelebihan dan kelainan dalam suara-suara setiap ahli.

“Harapan saya untuk lagu ini adalah untuk membawa kenangan manis sewaktu menyambut hari raya kepada semua pendengar. Walaupun wabak covid-19 banyak menghalang kita melakukan pelbagai aktiviti-aktiviti kebiasaan di hari raya, namun saya berharap agar semua pendengar masih lagi dapat merasainya dengan mendengar lagu kami. Seperti biasa, saya harap penonton dapat menari dan menghayati bersama-sama semasa mendengar lagu kami” kata Syasya.