SELEPAS berjaya memenangi hati penonton dengan pengisian menarik dan penuh berinformasi sepanjang bersiaran di musim yang pertama Jun tahun lalu, program sketsa dan bual bicara komedi terbitan Astro Warna, Rumah No.107 kembali menemui peminat.

Mengekalkan pemain utamanya sebagai pengemudi dengan diketuai oleh pelakon, penyanyi, pengacara, penulis skrip dan pengarah versatil tanah air, Khir Rahman yang mana dia turut ditemani barisan pelawak dan pelakon komedi popular negara, Joey Daud, Ropie dan anak seni kelahiran Indonesia, Vicha.

Pengurus Saluran Astro Warna, Norzeha Mohd Salleh berkata, pihaknya sentiasa menyusun pelbagai program penuh variasi bagi memenuhi kehendak pelanggan yang sentiasa menginginkan sajian kandungan yang segar, menghiburkan namun pada masa yang sama mempunyai titipan pengajaran yang boleh dijadikan iktibar buat semua.

“Keputusan kami mengembalikan semula Rumah No. 107 ini setelah melihat kepada sambutan yang diberikan peminat pada musim yang lalu. Pengisiannya yang dilihat kreatif dan ‘luar dari kotak’ apabila mengangkat kisah-kisah inspirasi dan juga pengalaman barisan selebriti sebelum menempa nama dalam industri ternyata berjaya menambat hati peminat.

“Walaupun berlatarbelakangkan sketsa komedi, topik-topik perbincangan yang diketengahkan terutamanya dalam segmen ‘Pillow Talk’ telah berjaya membuka hati selebriti jemputan untuk berkongsi kisah dan pengalaman hidup masing-masing yang tidak pernah diceritakan di mana-mana platform sebelum ini, sehingga ada ketikanya membuatkan mereka (selebriti jemputan) dan keluarga Tok K menitiskan air mata.

“Kami di barisan penerbitan berasa berbesar hati dan amat berterima kasih kerana diberikan kepercayaan oleh barisan selebriti jemputan ini untuk berkongsi secara eksklusif pengalaman masing-masing di platform Rumah No. 107. Segmen ini terus dikekalkan di musim ini diharap perkongsian jemputan ini juga akan dapat membuka mata dan memberi pengajaran buat kita semua, lagi-lagi di musim PKP ini, yang mana ramai di antara kita memerlukan kisahberbentuk inspirasi untuk dijadikan sebahagian dari panduan hidup kita.

“Besar harapan saya agar program Rumah No. 107 ini sedikit sebanyak memberi iktibar buat kita semua, di sebalik gelak tawa yang kami sajikan ini kelak,” katanya.

Ditemani Joey sebagai ‘Joey’, cucu kepada Tok K yang agak nakal, memiliki mulut yang agak ‘laser’ dan gemar menyakat anak-anak gadis, Ropie, juga memegang watak sebagai ‘Ropie’, jiran dan turut merupakan rakan karib kepada Tok K, yang kini telah mengahwini Bibik Cha (lakonan Vicha). Bibik Cha adalah pembantu rumah kepada Tok K yang turut menggemari gosip terkini dan diumpamakan sebagai ‘Mami Jarum’ dalam keluarga Tok K. Menariknya lagi untuk musim ini, ‘Rumah No. 107’ akan menampilkan seorang lagi ahli keluarga baharu Tok K. Pengacara dan pelakon komedi, Shuk yang akan melakonkan watak ‘Shuk’, merupakan anak saudara Tok K yang kini menetap bersama kerana mendapat peluang pekerjaan di kampung Tok K.

Rumah No. 107 yang bakal bersiaran sebanyak lapan episod ini dengan berdurasi 90 minit setiap episod akan menyaksikan penglibatan ramai nama-nama tersohor tanah air sebagai selebriti jemputan. Di antaranya termasuklah Linda Onn, Halim Othman, Zamani, Ameng SPRING, Dato’ Fizz Fairuz, Fauzi Nawawi, Zul Huzaimy, Abby Abadi, Didie Alias, Zizi Kirana dan Kumpulan ELITE (Watie, Azza, Linda Raafar), Catriona Ross, Zarina Zainuddin, Saiful Apek, Dato’ Chef Wan, Syanie, Nabilla Razali, Datin Marlia Musa, Angeline Tan, Dato’ Aznil Hj. Nawawi, Awal Ashaari dan ramai lagi nama-nama yang disegani ramai.

Menampilkan tiga segmen utama sebagai sajian utamanya. Sembang Secawan Kopi yang diandaikan sebagai segmen pembuka atau ‘pemanas’ program menyaksikan tetamu jemputan berbual santai bersama Tok K selaku Tuan Rumah mengenai perkembangan terkini industri seni tanah air.

Segmen kedua pula, Dapur Panas Berapi memperlihatkan Bibik Cha menjemput tetamu jemputan ke dapur untuk turut sama memasak dan beraksi dengan skil masing-masing dalam menyediakan masakan kegemaran mereka. Untuk musim ini, Bibik Cha juga akan mengutarakan soalan-soalan yang lebih ‘panas’ dan sensasi kepada tetamu jemputannya.

Diikuti pula dengan Pillow Tallk, segmen yang dilihat agak berat sedikit berbanding dua segmen yang terdahulu di mana selebriti akan berkongsi kisah dan pengalaman hidup masing-masing dalam usaha menempa nama di persada seni tanah air. Di antara topik-topik yang diperdengarkan termasuklah pengalaman jatuh bangun dalam industri, kehilangan orang tersayang, ditinggalkan pasangan di kala meniti hari bahagia, dan banyak lagi.

Masing-masing yang pertama kalinya ditampilkan pada musim lalu, kekal memegang watak asal dengan Khir sebagai Tok K, seorang datuk berumur dalam lingkungan 50-an yang mempunyai penyakit mudah lupa namun tetap meminati dan sentiasa mengikuti perkembangan terkini industri seni tanah air.

Jangan lupa saksikan Rumah No. 107 pada setiap hari Jumaat, mulai hari ini, pukul 9.00 malam di Astro Warna saluran 107 HD dan 127 SD. Untuk pilihan yang lebih fleksibel, anda juga boleh distrim secara eksklusif melalui aplikasi Astro GO dan platform On Demand.