Dr Chandra Muzaffar

Oleh: DR CHANDRA MUZAFFAR

Kebanyakan rakyat Malaysia sangat bimbang dengan kesihatan mereka pada masa ini. Inilah sebabnya mengapa mereka terlalu fokus untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin.

Semua segmen masyarakat harus digerakkan sepenuhnya untuk mencapai tujuan penting ini.
Sekiranya 80 peratus rakyat diimunisasi menjelang Oktober tahun ini, masyarakat Malaysia secara keseluruhan akan bebas dari bahaya wabak koronavirus (Covid-19). Kita akan dapat kembali normal dalam kebanyakan perkara. Ini harus menjadi objektif kita.


Untuk mencapai matlamat ini, kita semua harus bekerjasama sebagai satu keluarga. Harus ada kebersamaan dan kesatuan yang lengkap.


Pentadbiran Tan Sri Muhyidddin Yassin sekarang telah melakukan dengan cukup baik dalam menguruskan sekurang-kurangnya 6 dimensi pandemik dan akibatnya iaitu;
a) Menjejaki dan memantau wabak
b) Memberi rawatan yang berkesan kepada pesakit melalui rawatan di hospital.
c) Mencegah wabak yang dijangkakan mengakibatkan penyebaran dramatik.
d) Melaksanakan program imunisasi besar-besaran yang menjadi lebih teratur dan lebih berkesan.
e) Memastikan pemulihan daripada wabak bagi sebilangan besar mereka yang dijangkiti.
f) Mengurangkan kesan sosio-ekonomi melalui pelbagai pakej bantuan dan langkah-langkah lain yang memberi manfaat kepada segmen penduduk yang besar.


Sudah tentu kerajaan melakukan kesilapan. Ini boleh dilakukan dengan lebih baik pada pelbagai bidang. Seperti juga kerajaan lain, mereka belajar ketika menghadapi cabaran yang timbul daripada wabak itu.


Penilaian yang adil dan seimbang terhadap prestasi kerajaan akan merumuskan bahawa tidak ada asas yang rasional untuk menggulingkan kerajaan sekarang. Dalam keadaan seperti kita, seseorang tidak menukar kuda di tengah sungai.


Kesan daripada tindakan tersebut boleh membawa malapetaka kepada negara terutamanya jika seseorang mengambil kira gambaran yang lebih besar.


Apa yang harus dilakukan oleh kerajaan dan Yang di-Pertuan Agong sekarang adalah meminta Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 yang ditubuhkan di bawah Ordinan Darurat yang diketuai oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ariffin Zakaria untuk menyampaikan laporan komprehensif mengenai bagaimana kerajaan dan masyarakat secara keseluruhannya telah menangani wabak ini sejauh ini serta akibat krisis sosio-ekonomi yang berlaku.


Laporan tersebut harus disampaikan kepada Parlimen dua atau tiga minggu sebelum berakhirnya tempoh Darurat yang dijadualkan pada 1 Ogos 2021.


Laporan itu harus dibincangkan oleh Dewan Rakyat dan Dewan Negara serta masyarakat umum dengan pandangan mereka harus disampaikan kepada kerajaan dan Yang di-Pertuan Agong. Seri Paduka kemudian akan bertindak atas nasihat kerajaan.

Pendekatan seperti itu tidak hanya akan berlaku adil terhadap sentimen rakyat tetapi juga memasukkan input daripada kedua-dua Dewan Parlimen. Ini akan mematuhi prosedur dan protokol yang telah ditetapkan sambil mengiktiraf peranan Eksekutif dan Raja.


Ini adalah cara yang lebih matang dalam menangani wabak dan kesannya daripada menyerah kepada kepentingan kerajaan atau pembangkang.

*Penulis merupakan Presiden Gerakan Keadilan Sedunia (JUST)