BOLEH dikatakan setakat ini tidak ramai penyanyi-penyanyi cilik yang muncul dalam industri hiburan tanah air.

Bagaimanapun, ini tidak bermakna kita ketandusan bakat kanak-kanak yang boleh diketengahkan untuk menjadi seorang penyanyi.

Yang terbaharu, kemunculan seorang penyanyi kanak-kanak iaitu Angelica Petra Battle atau Angel bakal mewarnai dunia hiburan nyanyian tempatan.

Angel yang baharu sahaja berusia sembilan tahun dan juga pernah berlakon dalam beberapa buah filem termasuk filem pertamanya di Indonesia yang bertajuk Perjalanan Pertama.

Menurutnya ibunya, Datuk Rosmar Ayu Mokhtar berkata, bakat anaknya itu mula dikesan apabila sering berkaraoke ketika berada di rumah.

“Semasa dalam tempoh Perintah Kawalann Pergerakan (PKP) pada Mac tahun lalu, saya lebih banyak luangkan masa bersama anak-anak di rumah, kami lakukan perlabagai aktiviti bersama termasuklah karaoke.

“Dari situlah saya melihat bakat yang ada pada anak-anak saya termasuk Angel yang sangat berbakat dalam nyanyian cuma tinggal lagi sokongan dari saya,” ujarnya.

Menurut Ayu, dia telah menghubungi beberapa guru nyanyian untuk menghantar anaknya itu menghadiri kelas vokal, namun hanya Mark Adam sahaja yang memberi maklum balas serta bersetuju menerima anak-anaknya termasuk Angel sebagai pelajarnya.

Ujarnya, kelas vokal penting bagi memantapkan lagi vokal serta mempertingkatkan nilai persembahan dalam nyanyian.

“Setelah beberapa lama menghadiri kelas vokal, saya dan Mark berbincang untuk menghasilkan sebuah lagu buat Angel.

“Lagipun ketika itu Mark menyatakan vokal Angel juga semakin baik dan dilihat sudah bersedia untuk masuk ke studio rakaman,” ungkapnya.

Bercerita lebih lanjut mengenai lagu Selamanya Bersama, Ayu berkata, ia merupakan ciptaan sepenuhnya oleh Mark serta diilhamkan sendiri oleh Ayu yang mendedikasikan lagu ini kepada ayahnya Mokthar.

Jelas beliau, lagu berkenaan dirakamkan pada Disember 2020, manakala muzik video pula dihasilan pada Februari lalu.

“Kalau kebanyakan lagu yang dihasilkan sebelum ini banyak berkisar tentang ibu, namun Selamanya Bersama ini lebih kepada seorang bapa.

“Selamanya Bersama ini memaparkan kisah mengenai hubungan antara seorang anak dan ayah angkatnya yang sudah seperti dianggap sebagai bapa sendiri,” jelasnya.

Sementara itu Ayu memberitahu, dia meletakkan harapan agar lagu berkenaan diminati pendengar dan berharap orang ramai dapat menerima kemunculan anaknya dalam industri nyanyian pada usia yang cukup muda.

Selaku komposer, Mark menyatakan lagu tersebut mempunyai kenangan tersendiri dan terdapat cerita di sebaliknya.

Katanya, lagu berkenaan mengisahkan tentang seorang kanak-kanak yang kehilangan kedua ibu bapa dan kemudian dia dijaga oleh seorang lelaki yang akhirnya dianggap sebagai seorang ayah.

“Saya juga anggap lagu ini istimewa kerana pertama kali hasilkan lagu untuk kanak-kanak dan melihat Angel mempunyai vokal yang sangat unik.

“Apabila diminta oleh ibu Angel sendiri untuk hasilkan sebuah lagu, saya banyak mengkaji tentang diri Angel, terutama mengenai perangai dan karakternya,” ujar Mark.

Mark memuji bakat yang dimiliki Angel

Jelasnya, untuk mencipta lagu ini, ia adalah berdasarkan kepada pengalaman bagaimana ibu dan bapa membesarkannya.

“Disebabkan itu saya tidak mengambil masa yang lama untuk menghasilkan lagu dan lirik Selamanya Bersama,” tuturnya.

Pada masa sama, Mark juga mengakui pada mulanya berhadapan dengan cabaran ketika rakaman memandangkan Angel baru berusia sembilan tahun dan mempunyai mood nya sendiri.

Namun lama-kelamaan setelah Angel memahami serba sedikit tentang muzik dan rakaman, akhirnya rakaman berjalan lancar.

“Kadangkala kanak-kanak ni kita tak boleh paksa dan kena ikut mood dia. Alhamdulillah, Angel ni sebenarnya berbakat dan mudah memahami apa yang dipelajarinya,” jelasnya.