lemak

PEMAKANAN yang sihat sangat penting untuk tubuh kita. Ini kerana, diet pemakanan yang sihat sebenarnya dapat membantu menghasilkan tenaga serta dapat membantu tubuh kita bekerja dengan lebih baik. Pemakanan yang seimbang dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit seperti penyakit jantung, diabetes dan kanser.

Lemak pula adalah sejenis pemakanan yang perlu kita ambil seharian selain daripada karbohidrat dan juga protein. Tenaga di dalam badan disimpan terutamanya dalam bentuk lemak. Lemak-lemak ini akan dipecahkan menjadi asid lemak perlu (essential fattyacid), iaitu bahan yang penting dalam tumbesaran badan tetapi tidak boleh diperbuat oleh badan sendiri.

Lemak di dalam makanan terdiri daripada kombinasi lemak tepu (lemak tidak baik) dan lemak tidak tepu (lemak baik). Lemak tepu banyak didapati daripada sumber haiwan, seperti daging dan juga tumbuh-tumbuhan seperti minyak kelapa sawit, minyak kelapa (santan) dan sebagainya. Lemak pada ayam seperti kulitnya juga adalah daripada jenis lemak tepu.

Lemak yang baik ialah lemak tidak tepu. Ikan mengandungi lemak tidak tepu yang ting- gi.

Lemak tepu (saturated fat) mempunyai kandungan hidrogen yang melekat pada karbon dalam jumlah yang maksimum. Oleh itu, tidak ada lagi ruang untuk bahan-bahan lain untuk melekat pada karbon. Ia dikatakan telah tepu dengan atom-atom hidrogen di sekelilingnya. Jenis ini selalunya didapati di dalam makanan yang dihasilkan daripada sumber haiwan.

Lemak tidak tepu (unsaturated fat) pula ada ruang kosong yang tidak diisi oleh hidrogen. Sekiranya ada satu sahaja ruang kosong tersebut, ia akan dikenali sebagai mono- unsaturated. Tetapi sekiranya lebih daripada satu ruang kosong, ia akan dikenali sebagai poly-unsaturated.

Lemak jenis poly-unsaturated ini pula ada dua jenis iaitu Omega-3 dan Omega-6. Perbezaan di antara kedua-duanya ini terletak pada posisi kekosongan atom hidrogen yang berlaku.

Apakah pula yang dimaksudkan dengan lemak trans? Lemak trans pada asasnya adalah lemak sayur poli tidak tepu yang telah diubah secara kimia melalui proses yang dikenali sebagai penghidrogenan.

Ini adalah proses bahan kimia kasar yang menukarkan minyak sayur menjadi lemak pepejal atau separa pepejal (iaitu lemak yang lebih keras) pada suhu bilik, yang membolehkan minyak itu tetap segar bagi tempoh masa yang dilanjutkan.

Lemak berhidrogen kurang berkemungkinan rosak, jadi produk yang diperbuat daripada lemak ini tahan lebih lama berbanding jika diperbuat daripada minyak cecair. Ciri-ciri ini mempunyai kebaikan dalam pengeluaran makanan yang diproses.

Lemak trans juga lebih digemari kerana apabila digunakan dalam makanan seperti biskut, ia menjadikan produk makanan segar lebih lama. Namun, bagi pengguna lemak sintetik atau palsu ini mempunyai keburukan dari segi pemakanan.

Para saintis mendapati tubuh manusia tidak mengetahui apa yang hendak dilakukan dengan lemak trans ini dan akhirnya, hanya menyimpannya. Keadaan ini akan menimbulkan banyak masalah pada masa hadapan.

Pakar pemakanan menyatakan lemak ini perlu disingkirkan daripada diet kita secepat mungkin. Siri laporan daripada Institut Perubatan Amerika Syarikat dan jawatankuasa pakar lain telah berpendapat bahawa lemak trans perlu dianggap sama risikonya dengan lemak tepu dalam keupayaannya untuk meningkatkan paras kolesterol darah dan risiko penyakit jantung.

Lemak trans memburukkan sistem kardiovaskular seseorang berbanding lemak tepu. Lemak tepu meningkatkan paras kolesterol LDL (lipoprotein ketumpatan rendah) ‘buruk’, tanpa menjejaskan kolesterol ‘baik’ (lipoprotein ketumpatan tinggi – HDL).

Lemak trans meningkatkan LDL seperti lemak tepu tetapi tidak seperti lemak tepu, ia mengurangkan HDL secara serentak. Ini menjadikan nisbah kolesterol seseorang tidak seimbang secara berbahaya, yang boleh menyebabkan seseorang mengalami risiko penyakit yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung dan angin ahmar (strok). Lemak trans boleh menyebabkan penyakit jantung melalui mekanisme lain serta menjejaskan kolesterol darah.