Semasa serbuan dibuat, suspek dilihat dalam keadaan berkhayal dipercayai di bawah pengaruh dadah dan keletihan akibat berparti sejak pukul 9 malam.- Foto IPD Shah Alam

SEBANYAK 15 remaja termasuk empat pelajar tingkatan empat ditahan selepas disyaki terbabit dalam parti liar dalam satu serbuan di sebuah kondominum mewah di Seksyen 7, Shah Alam di sini, awal pagi ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharuddin Mat Taib berkata, hasil dari aduan awam bahawa terdapat sejumlah individu berkumpul di lokasi terbabit, polis telah melakukan serbuan sekitar 1.30 pagi dan mendapati empat daripada mereka adalah remaja yang masih bersekolah.

Katanya, ketika serbuan dibuat, suspek berumur antara 16 hingga 20 tahun dilihat dalam keadaan berkhayal dipercayai di bawah pengaruh dadah dan keletihan setelah berparti dari pukul 9 malam.

“Pihak polis telah merampas satu peket disyaki ganja dengan anggaran berat 2.3 gram di lokasi kejadian.

“Unit kondominium mewah tersebut disewa oleh salah seorang suspek dengan kadar RM200 semalam dan semua suspek berhubung menggunakan aplikasi WeChat,” katanya hari ini.

Baharuddin berkata, semakan juga mendapati tiga termasuk penganjur parti liar itu yang bekerja sebagai penghantar makanan mempunyai satu rekod lampau membabitkan dadah.

Ujarnya, hasil ujian saringan awal polis yang dijalankan mendapati seramai lapan remaja lelaki positif dadah jenis tetrahydrocannabinol (THC), amphetamine, methamphetamine dan benzo.

“Kesemua mereka kemudiannya dikompaun RM2,000 setiap seorang kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan,” katanya.

Sementara itu, Baharudin berkata, Mahkamah Majistret Shah Alam pada hari ini telah membenarkan reman ke atas mereka yang terlibat di bawah Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah selama tiga hari dan kes disiasat di bawah Seksyen 6 dan Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.