ISMAIL MINA AHMAD.

Oleh: ISMAIL MINA AHMAD

MERUJUK titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sempena menyambut Maal Hijrah 1443 baharu-baharu ini, adalah amat memprihatinkan.

Antara inti signifikan dan fundamental ucapan yang berasingan tersebut ialah baginda berdua memberi panduan dan nasihat kepada semua pemimpin politik agar mengutamakan perpaduan umat, menjaga kestabilan sosiopolitik negara, bukan masa berkelahi tetapi masa untuk bersatu, dan jangan berebut-rebut kuasa politik, tetapi berebut-rebut untuk membantu rakyat, serta mengutamakan dan membantu menyelesaikan kesenjangan sosioekonomi rakyat.

Sultan Johor meluahkan perasaan kecewa baginda berkaitan situasi perebutan kuasa politik semasa.

Meneliti ucapan berupa panduan dan nasihat sempena Maal Hijrah tersebut, yang disambut di tengah-tengah ujian Allāh Subḥanahu wa Ta‘ālā berkaitan pandemik Covid-19, di dalam keadaan kesenjangan sosioekonomi, serta suasana simpang siur dan kekusutan politik perebutan kekuasaan negara, Institut Pemikiran Tradisional Islam atau IPTI, mengharapkan semua pihak wajib menerima panduan dan nasihat baginda itu dengan hati terbuka.

Semua pihak terutamanya pemimpin politik agar menumpukan seluruh tenaga kepada usaha mengurus kesenjangan sosioekonomi masyarakat yang amat mendukacitakan, memutuskan rantaian wabak Covid-19 yang membimbangkan, serta menguraikan kekusutan politik yang berlarutan yang boleh menjana ketidakstabilan negara yang lebih dahsyat.

Baca artikel berkaitan: Sultan Ibrahim kecewa ada pemimpin berebut kuasa

[VIDEO] Sultan Ibrahim beri amaran bubar DUN Johor jika ADUN terus bertelagah

Justeru semua pemimpin politik perlu menghayati jiwa Hijrah dengan memberhentikan segera perbalahan dan tindakan perebutan kuasa politik ketika masyarakat dan negara sedang berada di dalam keadaan luar biasa, yang memerlukan tindakan luar biasa daripada semua pihak terutamanya pemimpin politik yang kelihatan semakin ghairah dan agresif untuk menguasai koridor kekuasaan.

Amalan dan tindakan politik demokrasi dalam norma biasa harus digantikan dengan kaedah “kewajiban semasa” atau wājib al-waqt.

Justeru, IPTI mengharapkan semua pemimpin politik perlu berjiwa besar dengan menahan sifat amarah masing-masing tetapi menjana sifat sabar yang luar biasa dalam keadaan yang luar biasa seperti sekarang ini.

Mereka perlu memberhentikan segera segala pergelutan dan perlakuan bersengketa seperti nasihat dan titah Raja-Raja Melayu tersebut, serta mengadakan gencatan senjata politik kekuasaan, justeru boleh menjernihkan keadaan yang sudah pun keruh dan mendukacitakan ini.

Semua pihak terutamanya pemimpin politik bersekali dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perlu berganding bahu membantu mengurus masyarakat dan negara agar dapat keluar daripada keadaan kesenjangan sosioekonomi melalui tindakan bijaksana semua pemimpin politik, termasuk Raja-Raja Melayu.

Justeru, panduan dan nasihat signifikan dan fundamental Raja-Raja Melayu itu wajib dihayati dengan semangat Hijrah dan dibuktikan secara konkrit di dalam tindakan ke‘arifan politik maslahah masyarakat.

Raja-Raja Melayu yang menjadi tonggak kekuatan serta kestabilan politik negeri dan nasional telah pun bersuara memberi tunjuk ajar dan nasihat.

Maka atas kebijaksanaan Raja-Raja Melayu itu, beberapa prinsip dan kaedah Siyasah Syar‘iyyah dapat dilakukan tanpa melalui proses biasa dalam norma biasa di parlimen, tetapi boleh diurus dengan bijaksana oleh Dekri Diraja atau Royal Decree.

Ini adalah satu mekanisme efektif dalam merungkai sementara kemelut sosiopolitik Malaysia sekarang, sebelum rangkaian Covid-19 dapat diputuskan sepenuhnya, justeru dapat kembali kepada keadaan politik sebelum ini yang normal.

Ismail Mina Ahmad merupakan pemimpin Institut Pemikiran Tradisional Islam (IPTI)

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram