Elakkan pembakaran terbuka memandangkan keadaan cuaca yang panas dan kering hingga pertengahan Mac ini. - Gambar hiasan

SEKURANG-KURANGNYA 3,100 penduduk Israel di Baitulmuqaddis meninggalkan kediaman masing-masing semalam apabila kebakaran hutan besar melanda wilayah itu semalam.

The Jerusalem Post melaporkan, kebakaran besar di lima titik panas berasingan itu setakat ini memusnahkan kawasan seluas 1,699 hektar.

Kepulan asap tebal akibat kebakaran hutan dirakam dari bandar Baitulmuqaddis, semalam.

Bagaimanapun menurut jurucakap bomba, kebakaran itu sudah tidak mengancam kediaman penduduk dan mereka dibenarkan pulang ke rumah masing-masing pagi ini.

Namun bomba setakat pagi ini masih bergelut memadam kebakaran itu yang mengelilingi Baitulmuqaddis.

“Kebakaran memusnahkan kawasan seluas 1,699 hektar hampir empat kali ganda dari keluasan yang musnah dalam kebakaran sebelum ini,” kata kenyataan itu, hari ini.

Katanya, sebanyak 70 pasukan bomba dari sekitar Baitulmuqaddis cuba memadam kebakaran namun masih gagal mengawalnya di beberapa lokasi.

“Kesemuanya menjadi hitam, tiada lagi kawasan hijau,” kata seorang penduduk di Shoeva.

Kebakaran itu sampai ke pinggir Pusat Perubatan Eitanim di Jerusalem Hills memaksa kesemua pesakit dipindahkan.

Sebanyak dua penduduk dilaporkan hilang akibat kebakaran itu.

Lebih 2,000 penduduk di Beit Meir, Kesalon, Ramat Raziel and Givat Ye’arim dipindahkan akibat kebakaran itu dan setakat tengah malam tadi mereka masih tidak dibenarkan pulang ke rumah.

Sementara itu, jurucakap bomba berkata, kebakaran itu berpunca daripada manusia namun masih tidak jelas sama ada ia disengajakan atau sebaliknya.