aplikasi
Sebahagian wanita yang ditahan berhubung sindiket pelacuran menggunakan aplikasi WeChat di Seberang Perai semalam.

POLIS Pulau Pinang berjaya menumpaskan sindiket pelacuran yang menawarkan perkhidmatan seks menerusi aplikasi WeChat berikutan penahanan 11 wanita tempatan dan warga asing di Seberang Perai semalam.

Kesemua wanita itu ditahan sekumpulan anggota Bahagian Siasatan Jenayah Maksiat, Judi dan Kongsi Gelap (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang menerusi Ops Noda Bersepadu.

Operasi bermula pukul 3 petang itu dilakukan di empat buah hotel bajet di sekitar Bukit Mertajam, Butterworth dan Simpang Ampat.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah IPK Pulau Pinang, Senior Asisten Komisioner Rahimi Ra’ais berkata, wanita warga asing itu terdiri daripada warga Thailand, Indonesia serta Vietnam dengan semua yang ditahan berusia antara 25 hingga 47 tahun.

Menurutnya, mereka dipercayai menawarkan perkhidmatan seks menerusi aplikasi WeChat dengan pelanggan dikenakan bayaran antara RM120 hingga RM200.

“Dalam serbuan itu, polis turut merampas tisu, kondom, minyak pelincir, wang tunai serta telefon bimbit.

“Turut ditahan ialah dua lelaki yang merupakan pelanggan serta penjaga hotel,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Rahimi, kesemua yang ditahan akan disiasat mengikut Seksyen 372B Kanun Keseksaan.

Selain itu katanya, pengusaha hotel juga dikenakan kompaun di bawah Peraturan 17(1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021.

“Pihak polis tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan kegiatan menyalahi undang-undang dan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang terlibat.

“Operasi ini akan dilakukan dari semasa ke semasa dan orang ramai diminta untuk terus menyalurkan maklumat kepada pihak polis bagi bersama-sama membanteras aktiviti tidak bermoral sebegini,” katanya.