Anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) memeriksa surat kebenaran rentas daerah dan negeri pemandu serta penumpang kenderaan semasa bertugas di Sekatan Jalan Raya (SJR) di lebuh raya Karak berhampiran Plaza Tol Gombak baru-baru ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

SATU lagi kemudahan dinikmati individu yang lengkap dua dos vaksin di negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) apabila kerajaan membenarkan jumlah penumpang dalam kenderaan mengikut kapasiti tempat duduk.

Kelonggaran yang diumumkan kerajaan itu mula berkuat kuasa semalam bagi memudahkan pergerakan mereka yang telah melengkapkan vaksinasi.

Namun, pergerakan rentas daerah dan negeri masih tidak dibenarkan kecuali bagi pasangan jarak jauh, anak jarak jauh dan individu mendapat kebenaran Kementerian Kesihatan dan polis.

Prosedur operasi standard (SOP) terkini yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) itu turut memberikan panduan mengenai individu yang belum mendapat vaksin lengkap.

“Hanya dua orang saja wakil isi rumah dibenarkan keluar untuk mendapatkan bekalan makanan, ubat, penokok diet dan keperluan asas.

“Selain itu, maksimum tiga orang saja termasuk pesakit dibenarkan keluar untuk mendapatkan perkhidmatan jagaan kesihatan, perubatan, ujian saringan, program vaksinasi, keselamatan dan kecemasan,” kata MKN dalam infografik yang dikongsi di aplikasi Telegram, hari ini.

Kelmarin, kerajaan mengumumkan kemudahan tambahan termasuk makan di dalam premis menjual makanan, aktiviti sukan, rekreasi dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan serta operasi pasar malam dan pasar minggu bagi individu yang lengkap vaksinasi.

Sementara itu, MKN menetapkan bilangan penumpang bagi perkhidmatan teksi dan e-hailing dihadkan kepada dua orang termasuk pemandu dengan penumpang mesti duduk di bahagian belakang.

Bagi kenderaan yang membawa barangan termasuk rantaian ekonomi serta industri, kapasitinya bergantung kepada lesen pendaftaran kenderaan.