Lee Chong Chern

SEORANG wanita berusia 40 tahun ditemui maut selepas dipercayai dirogol dan diliwat dalam kejadian di sebuah rumah teres dua tingkat di Taman Seruling Emas, Nibong Tebal, Pulau Pinang semalam.

Lebih tragis, mayat wanita itu ditemui disorok di bawah katil di salah sebuah bilik di tingkat bawah rumah berkenaan.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Superintendan Lee Chong Chern, kejadian menimpa mangsa itu disedari rakannya yang mencarinya di rumah selepas mangsa tidak datang berjumpanya walaupun berjanji bertemu pukul 3 petang semalam.

Ujarnya, ketika tiba di rumah mangsa, rakannya itu melihat seorang lelaki meninggalkan rumah berkenaan menaiki sebuah motosikal sebelum bertindak menghubungi kakak mangsa yang kemudiannya melaporkan kepada polis.

“Pemeriksaan polis mendapati keadaan rumah mangsa berselerak dan mayatnya ditemui terbaring di bawah katil di dalam bilik tingkat bawah.

“Selain itu, seorang jiran mangsa turut mendakwa nampak pergerakan keluar seorang lelaki dengan motosikal jenis SYM dari rumah itu kira-kira pukul 4.30 petang semalam,” katanya kepada pemberita hari ini.

Chong Chern berkata, berdasarkan maklumat itu polis berjaya menahan seorang lelaki berusia 29 tahun ketika dipercayai bersembunyi di Changkat Sungai Jawi, Nibong Tebal.

Jelas beliau, siasatan ke atas suspek yang mempunyai lima rekod jenayah lampau itu mendapati sehari sebelum kejadian dia pergi menghisap syabu di rumah rakannya di Kampung Wellesley, Sungai Bakap kira-kira pukul 6 petang.

“Suspek kemudian meminjam motosikal rakannya untuk bersiar-siar di kawasan taman perumahan itu kira-kira pukul 2 pagi sebelum masuk rumah mangsa melalui tingkap di bahagian belakang.

“Suspek mendakwa telah masuk ke dalam bilik tidur dan nampak mangsa sedang tidur di atas katil sebelum merogol dan meliwatnya,” katanya.

Beliau berkata, suspek turut bertindak menyumbat seluar dalam mangsa ke dalam mulut dan menutup mulutnya dengan tangan selepas suspek cuba melawan.

“Suspek kemudiannya mendapati mangsa tidak bergerak dan disyaki meninggal dunia sebelum menarik mayatnya dan disembunyikan di bawah katil,” katanya.

Tambah beliau, suspek turut mengaku mengambil sebuah telefon bimbit, wang tunai dan loket milik mangsa sebelum keluar dari rumah itu namun telah membuangnya ke dalam sungai.