Jong Yee Khie sumbang pingat perak buat kontenjen Malaysia di Sukan Paralimpik Tokyo hari ini./ Gambar FB MSN.

HANYA air mata yang membasahi pipi atlet powerlifting kebangsaan, Jong Yee Khie ketika menaiki podium selepas merangkul pingat perak kategori lelaki 107 kilogram (kg) di Sukan Paralimpik Tokyo.

Yee Khie ternyata gagal menyembunyikan perasaaan hibanya selepas tidak dapat meraikan kejayaannya di sini, bersama emaknya, mendiang Chow Good Sing, yang meninggal dunia akibat sakit jantung pada Oktober tahun lepas.

“Jika Sukan Paralimpik tidak dibatalkan kerana COVID-19 tahun lepas, emak sudah pasti melihat kejayaan saya, namun apakan daya emak telah pergi terlebih dahulu.

“Ketika di podium tadi, hati kecil saya memberitahu emak yang saya sudah berjaya raih pingat perak, harap dia dengar dan bangga dari atas sana,” katanya dalam nada sebak kepada Bernama.

Jong Yee Khie sumbang pingat perak buat kontenjen Malaysia di Sukan Paralimpik Tokyo hari ini./ Gambar FB MSN.

Lebih menyedihkan, jadual latihan yang padat serta Perintah Kawalan Pergerakan menyebabkannya tidak dapat berada di sisi emaknya sebelum wanita kesayangannya itu menghembuskan nafas terakhir pada usia 71 tahun.

“Setibanya di Sarawak, saya hanya mampu mengikuti upacara sembahyang sebelum jasad emak dibakar,” tambahnya.

Walaupun tidak berjaya dalam percubaan pertama dengan angkatan seberat 230kg, atlet berusia 32 tahun itu kembali bangkit untuk mengesahkan pingat perak dalam percubaan keduanya, apabila melakukan angkatan seberat 237kg.

Bagaimanapun, atlet dari Batu Kawa, Kuching itu kemudian tidak berupaya untuk memperbaiki angkatan keduanya selepas gagal dalam percubaan ketiga dan juga terakhirnya iaitu 245kg.

Kejayaan itu bermakna beliau dapat menebus kekecewaan selepas sekadar menduduki tempat ketujuh bagi kategori 97kg ketika membuat kemunculan pertamanya di Rio 2016.

Beliau yang ‘cemburu’ dengan kejayaan dilakar tiga atlet olahraga negara, iaitu Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi bagi acara 100m T36, Muhammad Ziyad Zolkefli (lontar peluru T20) dan Abdul Latif Romly dalam acara (lompat jauh T20), juga mengakui pencapaian mereka bertiga itu juga telah membakar semangatnya untuk cuba meraih pingat di Tokyo.

Dalam acara yang berlangsung di Tokyo International Forum pagi tadi, emas dimenangi atlet Mongolia, Enkhbayaryn Sodnompiljee dengan mencatatkan rekod Paralimpik menerusi bebanan 245 kg, manakala Saman Razi dari Iran meraih gangsa dengan angkatan 231 kg.

Kejayaan Yee Khie itu merupakan sumbangan pingat kedua kontinjen negara di Tokyo, selepas Bonnie Bunyau Gustin menghadiahkan pingat emas kategori 72 kg dengan angkatan 217 kg, yang juga merupakan rekod baharu Paralimpik pada Sabtu lepas.

Sementara itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob merakamkan penghargaan kepada atlet powerlifting negara, Jong Yee Khie di atas kejayaannya meraih pingat perak pada Sukan Paralimpik Tokyo 2020 hari ini.

“Terima kasih Jong Yee Khie kerana menghadiahkan Keluarga Malaysia pingat perak. Anda telah berjaya menyahut cabaran untuk memastikan Jalur Gemilang berkibar di bumi Tokyo.

“Penghargaan yang sama buat jurulatih dan seluruh kontinjen Malaysia,” katanya menerusi catatan di akaun rasmi Facebook beliau.-BERNAMA