ESTROGEN

Beberapa hormon utama memainkan peranan penting dalam ‘simfoni’ yang berlaku dalam badan wanita. Estrogen adalah salah satu hormon utama yang menjadi kebimbangan wanita. la adalah hormon seks wanita yang menjalankan fungsi-fungsi penting untuk pembiakan dan aktiviti seksual.

Bagi kebanyakan bahagian, wanita yang sebahagian besarnya tidak mengambil berat tentang hormon estrogen ini, sehinggalah mereka mencapai umur atau peringkat putus haid (menopaus). Bagaimanapun, ramai orang percaya bahawa putus haid berlaku disebabkan oleh tahap estrogen yang menurun dan ini menunjukkan badan telah menghasilkan kurang hormon. Sekarang kita mengetahui yang gambarannya lebih kompleks.

Bukan sahaja paras estrogen menurun selepas menopaus tetapi terdapat juga gangguan dari kawasan di luar tubuh kita.

Dominasi Estrogen yang dipercayai boleh meningkatkan risiko endometriosis, fibroid rahim, ovari polisistik, kanser payudara, kanser rahim dan ketidakseimbangan tiroid. la juga boleh menjejaskan fungsi otak dan keseimbangan emosi, tahap tenaga, libido dan tidur.

TESTOSTERON

Walaupun terdapat kepercayaan yang popular tentang hormon testosteron, testosteron tidak hanya dijumpai di dalam badan lelaki. la juga dihasilkan oleh wanita, walaupun pada tahap yang lebih rendah berbanding lelaki.

TIROID

Hormon tiroid adalah satu lagi aspek utama simfoni di dalam badan. Hormon ini bertanggungjawab untuk mengawal selia metabolisme dalam hampir setiap sel dalam badan.

Dalam erti kata Iain, tiroid adalah seperti suis pemalap untuk metabolisme anda – ia memutuskan sama ada badan anda perlu untuk meningkatkan atau menurunkan kadar metabolisme.

Apabila tahap tiroid yang rendah, anda mungkin mengalami keletihan, kesejukan, libido yang rendah, kulit dan rambut kering, rambut gugur, kehilangan ingatan, keresahan, kemurungan dan sembelit.

STRESKAN HORMON ANDA

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan pengeluaran dan fungsi hormon anda menjadi terganggu. Ini termasuk penyakit atau kelenjar yang menghasilkan hormon tidak berfungsi.

Antara sebab yang Iain yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon ialah tekanan.

Tekanan berterusan, tekanan yang berpunca daripada persekitaran luar dan di dalam badan kita yang meletakkan banyak tekanan ke atas kelenjar dan hormon untuk bekerja di luar kemampuan mereka.

Tekanan yang sudah menjadi kebiasaan bagi kita ialah tekanan daripada persekitaran luar, berpunca daripada kerja atau masalah peribadi, kekurangan  tidur atau kejadian traumatik. Ini membaca kepada tekanan mental dan emosi dan akan di tunjukkan dalam bentuk seperti marah, takut, bimbang, rasa bersalah, kebimbangan, dan kemurungan.

Keletihan adrenal dipercayai sebagai satu  keadaan  di  mana kelenjar adrenal letih dan tidak dapat menghasilkan kuantiti hormon yang mencukupi, termasuk kortisol, DHEA, aldosterone, adrenalina dan norepinephrine.

Mulakan hari anda dengan program antipenuaan boleh membantu dalam membangunkan tabiat penjagaan kesihatan untuk kehidupan yang sihat untuk sepanjang hayat, dan meningkatkan keseronokan anda dan kualiti hidup semasa peringkat penuaan.

Apabila hormon berada dalam keseimbangan, mereka akan mencipta muzik yang indah sekali lagi dan membersihkan badan anda dari semua gejala yang telah membelenggu.