ISMAIL Sabri Yaakob (kiri) menyerahkan surat lantikan kepada Sapiah Mohd. Nor di bangunan Parlimen hari ini. Turut kelihatan Mahdzir Khalid (tengah).

BUAT pertama kali dalam sejarah, Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) bakal diketuai oleh seorang wanita Orang Asli, sekali gus Orang Asli pertama dilantik ke jawatan tertinggi perkhidmatan awam, berkuat kuasa esok.

Pelantikan Sapiah Mohd. Nor sebagai Ketua Pengarah Jakoa ke-18 diumumkan Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid dalam satu kenyataan, hari ini.

Mahdzir berkata, pelantikan Sapiah telah diperkenan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Menurutnya, surat pelantikan beliau telah diserahkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada hari ini di Pejabat Perdana Menteri di Bangunan Parlimen.

“Pelantikan Sapiah Mohd Nor telah mencipta sejarah negara tersendiri apabila beliau menjadi wanita Orang Asli pertama dilantik ke jawatan tertinggi perkhidmatan awam.

“Pelantikan ini juga merupakan sejarah kepada JAKOA apabila dipimpin oleh golongan wanita sekali gus meningkatkan penglibatan wanita sebagai pembuat keputusan dan masyarakat Orang Asli dalam perkhidmatan awam,” katanya hari ini.

Mengulas lanjut, Mahdzir berkata, Sapiah, 56, adalah Orang Asli keturunan Suku Semai berkelulusan Ijazah Sarjana Undang-Undang Perniagaan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 2007 dan pemegang Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan universiti yang sama pada tahun 2001.

Ujar beliau, memulakan tugas sebagai Penolong Pegawai Tadbir pada tahun 1991, wanita itu berpengalaman luas dalam perkhidmatan awam selama 30 tahun selain pernah berkhidmat di beberapa kementerian dan jabatan.

“Antaranya Kementerian Kewangan, Kementerian Perusahaan Utama dan
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA) sebelum di lantik menjadi Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) pada tahun 2003 sehingga kini.

“Saya bagi pihak Kerajaan dan seluruh Keluarga Malaysia merakamkan ucapan tahniah dan selamat menjalankan tugas kepada beliau atas pelantikan ini,” tambahnya.