Tulang yang kuat dan sihat memainkan peranan yang besar dalam kesihatan manusia secara keseluruhan tanpa kita sedari.

Wanita tidak terkecuali daripada menghadapi masalah tulang. Golongan profesional perubatan dan industri makanan kesihatan sering kali memberitahu mengapa seseorang itu memerlukan kalsium yang baik, terutamanya semasa remaja dan apabila telah menjadi dewasa kerana setiap orang mesti mempunyai tulang yang kuat dan sihat untuk mencegah berlakunya osteoporosis pada usia tua.

Apakah ini bermakna bahawa jika anda tidak menyuburkan tulang anda dengan nutrient yang betul seperti diperlukan, anda tidak akan hanya mengalami tulang yang rapuh, tetapi juga akan memberi kesan kepada sistem lain dalam badan termasuk sistem imun anda, sistem saraf, sensitiviti insulin, metabolisme tenaga dan pengurusan berat badan.

FUNGSI TULANG

Biasanya tidak banyak yang perlu difikirkan mengenai sistem rangka manusia walaupun ia amat penting untuk terus hidup dan berfungsi setiap hari. Kita tahu bahawa salah satu peranan asas tulang adalah untuk menyediakan sokongan struktur otot dan perlindungan untuk organ dalaman, memberi bentuk dan penyokong kepada badan.

Tulang juga bertindak sebagai takungan untuk mineral penting seperti kalsium, fosforus dan magnesium. Sebagai contoh, tulang menyimpan 99% daripada kalsium tubuh dan 85% dari fosforus tubuh. Ion-ion mineral adalah penting untuk berfungsi sel saraf dan otot, serta konduksi elektrik.

Sumsum tulang juga bahagian yang sangat penting pada badan, di mana sel-sel darah dan limfosit (sejenis sel darah putih) dihasilkan.

Para saintis mendapati bahawa terdapat lebih banyak tulang manusia daripada apa yang diketahui umum dan ini bermakna ia amat penting kepada manusia untuk menjaga kesihatan tulang.

WAWASAN BARU

Salah satu fungsi yang baru ditemui mengatakan, tulang juga berkaitan dengan sensitiviti insulin dan pengurusan berat badan. Tulang mengandungi sejenis sel yang dipanggil osteoblas, iaitu sel yang sebenarnya di dalam pembentukan tulang. Ianya mendapati bahawa osteoblas menghasilkan protein seperti hormon isyarat yang dipanggil osteocalcin.

Osteocalcin merangsang rembesan hormon insulin daripada pankreas, sekali gus meningkatkan sensitiviti insulin dalam tisu di seluruh badan. Ini bermakna badan dapat menggunakan sedikit insulin secara berkesan untuk menukarkan glukosa darah kepada tenaga, sekali gus mengekalkan paras glukosa dalam darah dalam julat normal.

Jika seseorang tidak sensitif pada insulin, paras glukosa darah akan mula membina, membawa kepada kerintangan insulin dan juga diabetes.

Osteocalcin juga dipercayai memainkan peranan dalam lemak dan pengurusan berat badan. Ia juga didapati mengurangkan pemendapan tisu lemak, manakala tahap osteocalcin yang lebih tinggi dikaitkan dengan tahap hormon yang dipanggil leptin yang rendah.

Tahap leptin yang berada di paras stabil amat diperlukan – tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah agar tahap metabolisme tenaga tidak akan terganggu. Tahap yang terlalu tinggi daripada leptin boleh membawa kepada rintangan leptin, yang mana ianya sama seperti rintangan insulin.

Rintangan leptin biasanya dapat dilihat di kalangan orang gemuk, yang mana ianya menyebabkan badan tidak dapat bertindak balas kepada leptin, menjadikan otak seseorang itu tidak boleh berhenti memikirkan hal makan. Ini akan menjejaskan kemampuan seseorang itu untuk menguruskan berat badan mereka.

Selain daripada insulin dan rintangan leptin, kesihatan tulang yang lemah juga dikaitkan dengan aterosklerosis, keadaan di mana pengerasan arteri dan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Tulang rapuh, tulang osteoporosis, adalah punca dalam situasi ini. Leaches kalsium apabila keluar sebagai sebahagian daripada proses osteoporosis, ia terbina pada dinding saluran darah, mewujudkan deposit plak calcified. Jika deposit ini memutuskan dan menghalang pengaliran darah di dalam saluran darah yang lebih kecil, ia boleh membawa kepada serangan jantung atau strok secara tiba-tiba.

Jumlah Nutrien Untuk Kesihatan Tulang

Penemuan baru berkenaan hubungan antara kesihatan tulang dan kesihatan badan, akan menjadi lebih penting untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang.

Pengambilan nutrien adalah strategi utama untuk mengekalkan tulang yang kuat, kerana terdapat beberapa nutrisi penting yang menyumbang kepada komposisi tulang dan bertindak secara sinergistik untuk mengoptimumkan penggunaan badan lain-lain nutrien.

Kebanyakan kita hanya mendengar tentang kalsium untuk tulang yang sihat. Mineral ini membuat satu komponen penting gigi dan tulang kita, dengan lebih daripada 99% daripada jumlah kalsium badan yang tinggal di dalam bahagian-bahagian badan.

Bagaimanapun, badan kita tidak mempunyai jumlah besar kalsium. Tulang akan kehilangan kalsium progresif dan kita perlu mampu melengkapi takungan kalsium, dengan jumlah yang mencukupi dengan mengambil kalsium yang mudah-diserap.

Kalsium pula mudah didapati dalam kebanyakan makanan yang kita ambil, tidak semua sumber makanan mengandungi kalsium dalam bentuk yang boleh diserap oleh badan. Suplemen kalsium, dengan jenis kalsium dan dos yang sesuai, diperlukan untuk mengisi kalsium dalam tubuh.

Orang dewasa hanya perlu 1,000 mg kalsium sehari, manakala wanita yang lebih tua mungkin memerlukan sehingga 1200 mg. Lebih banyak bukan bermakna baik dalam situasi ini, walaupun lebih tinggi dos tidak memberi faedah tambahan dan boleh memudaratkan kerana ia boleh menyebabkan batu karang dan masalah lain.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sesetengah nutrien penting untuk membantu dalam penyerapan nutrien lain. Dalam kes kalsium, vitamin D yang diperlukan untuk menggalakkan penyerapan serta pemendapan yang betul dalam tisu tulang supaya kalsium dapat mengekalkan perancah struktur rangka.

Vitamin D juga menggalakkan fungsi imun, subdues keradangan, mengurangkan kalsifikasi arteri, meningkatkan fungsi jantung, meningkatkan prestasi tisu otak dan saraf, dan juga mencegah kanser dengan mengawal selia kitaran replikasi sel.

Ramai di antara kita masih mengalami kekurangan vitamin D dan mungkin memerlukan suplemen. Dos 2,000 hingga 10,000 IU sehari disyorkan untuk menyumbang ke arah kesihatan optimum tulang, jantung, saraf, imunologi dan metabolik.

Vitamin dan mineral lain yang dianggap penting untuk kesihatan tulang yang baik adalah magnesium, kalium, boron dan vitamin K.

Kekurangan magnesium meningkatkan risiko osteoporosis, dan juga dikaitkan dengan keadaan kronik lain seperti penyakit kardiovaskular, rintangan insulin dan kencing manis. Kalsium menyumbang ke arah meningkatkan kepadatan mineral tulang, sementara boron adalah mineral yang menyokong fungsi kalsium, magnesium dan vitamin D.