GAMBAR: Abd Razak Aid

KERAJAAN Negeri Pahang membenarkan individu yang belum lagi menerima vaksin untuk hadir mengerjakan aktiviti ibadah solat fardu dan Jumaat di masjid negeri, masjid daerah, masjid kariah dan surau kebenaran Jumaat negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam dan Pendidikan Pahang, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad berkata, ketetapan itu merupakan antara keputusan dalam prosedur operasi standard (SOP) baharu aktiviti ibadat berkuatkuasa semalam.

Kata beliau, SOP baharu itu juga sejajar dengan peralihan fasa Pahang ke Fasa 3 di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Antara SOP yang dibenarkan, menurut Syed Ibrahim adalah had jemaah mengikut keluasan kapasiti masjid atau surau kebenaran Jumaat tertakluk kepada kemampuan dan kawalan kepada jemaah.

“Solat Jumaat dan solat fardu dalam kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dengan solat Jumaat dibenarkan dengan bilangan jemaah seramai 40 individu tidak termasuk pegawai dan ahli jawatankuasa masjid.

“Keutamaan jemaah adalah daripada kalangan mereka yang telah lengkap menerima suntikan vaksin.

Baca artikel berkaitan: Tetapan baharu jemaah solat Jumaat, fardu di Selangor

“Solat fardu di kawasan PKPD secara berjemaah juga dibenarkan dengan bilangan jemaah seramai 12 orang sahaja,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Syed Ibrahim berkata, SOP lengkap yang akan dijadikan panduan kepada semua pentadbir masjid dan surau akan disediakan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP).

Selain itu, beliau berkata, aktiviti pengajian ilmu di masjid dan surau melibatkan kuliah maghrib serta subuh sahaja dibenarkan.

Beliau memaklumkan, pengajian ilmu juga dibenarkan pada tempoh masa kuliah maghrib antara waktu maghrib sehingga azan isyak.

“Aktiviti jamuan di masjid atau surau dengan mengikut SOP semasa yang dikeluarkan pihak berkuasa.

“Majlis akad nikah juga dibenarkan di masjid negeri dan daerah dengan kebenaran Pejabat Agama Islam Daerah.

“Bagi pengurusan jenazah di masjid dan surau adalah dibenarkan dengna mengikut SOP pengurusan jenazah bukan pesakit COVID-19 yang disediakan,” jelas beliau.

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram