Takiyuddin Hassan

MUKTAMAR Tahunan Pas ke-67 tetap diadakan pada November ini selepas arahan yang dikeluarkan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS), ianya tidak boleh ditangguhkan.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, muktamar itu terpaksa diadakan selewat-lewatnya sebelum 31 Disember 2021 berdasarkan arahan RoS.

Beliau berkata, Pas pada asalnya memohon pada RoS untuk menangguhkan Mesyuarat Agung dan pemilihan jika ada pilihan raya, selepas pilihan raya namun hanya diberikan kebenaran oleh RoS sehingga hujung tahun ini.

“Maknanya pemilihan dan muktamar perlu diadakan sebelum 31 Disember. Maka kita akur arahan sekarang kita adakan mesyuarat cawangan dan awal November kita akan adakan muktamar secara hibrid dan fizikal,” katanya hari ini.

Beliau berkata pada sidang media selepas menyampaikan bantuan komputer riba kepada pelajar cemerlang Maahad Muhammadi perempuan di Kota Bharu hari ini.

Difahamkan, Muktamar Tahunan PAS ke-67 tahun ini akan diadakan pada 6 dan 7 November depan di Kuala Terengganu secara hibrid dengan sesi sama ada melibatkan kehadiran perwakilan atau secara maya.

Sekiranya membabitkan kehadiran, jumlah kehadiran dihadkan sejajar dengan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Dalam pada itu, Takiyuddin memberitahu, muktamar Pas kali ini membabitkan pemilihan kesemua jawatan tertinggi parti.

Kaedah pemilihan akan dibincangkan sama ada secara maya atau hibrid.

Muktamar tahun lepas diadakan di Kelantan dalam norma baharu dan pematuhan SOP yang ditetapkan.