UMUM mengetahui bahawa hati Shiha Zikir sudah dimiliki dan tidak terburu-buru untuk mendirikan rumah tangga. Jadi, siapakah yang sedang merisik Shiha Zikir? Anda perlu menonton drama bersiri terbaharu di TV3 iaitu Perisik Cinta Tak Diundang untuk mengetahui jawapannya.

Drama bersiri diinspirasi dari novel karya Puteri Aqish yang bertajuk Perisik Cinta Tak Diundang, mengisi slot Akasia bermula 21 September lalu. Drama tersebut disiarkan setiap hari Isnin hingga Jumaat, pukul 7.00 malam dan turut ditayangkan melalui perkhidmatan penstriman Viu secara eksklusif pada 8.00 malam.

Menurut Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima, Nini Yusof, pihaknya perlu memahami cita rasa dan pilihan penonton mengikut trend masa kini untuk terus menambahkan jumlah penonton lagi.

“Kerjasama dengan Viu ini memberi peluang kepada MPTN untuk mencapai matlamat dalam memperluaskan kandungan program ke peringkat yang lebih jauh.

“Secara tidak langsung juga MPTN dan Viu dapat menambah bilangan penonton baharu menerusi perkhidmatan penstriman yang disediakan oleh Viu,” katanya.

Drama bersiri 12 episod terbitan Orangetree Production Sdn. Bhd. diarahkan oleh Mohd. Azmi Hata menampilkan pelakon- pelakon popular Malaysia seperti Andi Bernadee, Shiha Zikir, Hafidz Roshdi, Bella Astillah, Wani Kayrie, Norish Karman, Esma Daniel, Fazlina Ahmad Daud dan ramai lagi.

SINOPSIS

Mengisahkan tentang Medina Mikayla (Shiha Zikir) yang tinggal bersama ibunya, Mak Tah dan adiknya, Anida di sebuah kampung. Medina ialah seorang graduan kulinari yang bercita-cita mahu menjadi seorang cef yang berjaya. Dia menjual nasi lemak dan kuih-muih di kampung sementara mencari pekerjaan.

Niyaz Aqasha (Andi Bernadee) telah bercuti ke resort milik ayahnya Tuan Muhsin di kampung Medina. Mereka sekeluarga menyambut ulang tahun perkahwinan Tuan Muhsin dan Puan Rogayah di situ. Niyaz dan Medina telah berkenalan secara tidak sengaja di kampung. Selepas itu, mereka sering terjumpa. Namun, pelbagai peristiwa lucu telah berlaku antara mereka.

Antara adegan dalam drama Perisik Cinta Tak Diundang

Tuan Muhsin yang berkenan dengan masakan Medina telah mengambil Medina untuk bekerja di restorannya di Kuala Lumpur. Niyaz terkejut. Tuan Muhsin turut menyuruh Niyaz menguruskan restoran itu dan boleh mengenali Medina. Niyaz memberi syarat mahu ‘merisik’ perangai dan hati budi Medina dulu. Niyaz juga meminta Tuan Muhsin merahsiakan identitinya dan hanya mahu menjadi pekerja biasa.

Medina kemudian bekerja di restoran Tuan Muhsin. Begitu juga dengan Niyaz. Di sana mereka mula mengenali antara satu sama lain dan semakin rapat. Medina juga memutuskan hubungan dengan teman lelakinya, Firas (Hafidz Roshdi) kerana sikap barannya yang susah dikawal. Pada masa yang sama, Tuan Muhsin telah masuk meminang Medina untuk Niyaz. Tanpa sengaja, Medina telah tersarung cincin lamaran Tuan Muhsin.

Medina terkejut apabila mengetahui itu adalah cincin lamaran untuknya sebab dia tidak bersedia menerima lamaran keluarga Tuan Muhsin itu. Lagipun dia tidak kenal siapa anak Tuan Muhsin. Walaupun tidak sengaja, Mak Tah mengatakan itu adalah tanda Medina sudah terima lamaran selepas menyarung cincin itu. Apakah akan terjadi selepas itu?