Kaedah merancang keluarga secara semula jadi memerlukan pemahaman yang mendalam mengenai fungsi badan dan kitaran haid wanita. Ramai wanita mengamalkan merancang keluarga dengan kaedah normal seperti pil kawalan kelahiran, ‘intrauterine (iud) atau implan kontraseptif.

Bagaimanapun, terdapat cara dan kaedah merancang keluarga secara semula jadi yang tidak melibatkan penggunaan pil hormon atau peranti.

Sama ada atas sebab-sebab agama, rohani atau peribadi, ramai yang lebih suka bergantung kepada perubahan fisiologi semula jadi badan untuk mengukur fasa subur mereka, dan memutuskan bila masa terbaik untuk melakukan hubungan.

Walaupun ramai orang mengaitkan pil tersebut dengan ‘perancangan sesebuah keluarga’, terdapat kaedah semula jadi yang tidak melibatkan penggunaan pil hormon atau peranti.

Terdapat beberapa jenis kaedah merancang keluarga secara semula jadi yang boleh diamalkan, bergantung kepada kitaran kesuburan seseorang wanita itu, hasilnya adalah berbeza-beza.

Jika anda ingin menggunakan kaedah semula jadi ini, amat penting sekali anda memahami bagaimana ia berfungsi dan sama ada ia sesuai untuk anda atau tidak kerana ia memerlukan komitmen dan disiplin yang lebih, berbanding kaedah rancang keluarga yang lain.

Kaedah Ovulasi

Kaedah ovulasi juga dipanggil ovulasi Billings atau kaedah mukus serviks. Kaedah ini perlu mengenal pasti perubahan corak mukus serviks anda semasa kitaran haid. Sebelum ovari melepaskan telur setiap kitaran (dipanggil ovulasi), pelepasan serviks akan berubah bagi membolehkan mukus menyediakan persekitaran di dalam rahim yang membantu perjalanan sperma melalui serviks, rahim dan tiub fallopio untuk telur.

Mukus serviks akan bertindak sepanjang kitaran anda. Apabila haid berakhir, anda akan mendapati bahawa anda tidak merembeskan mukus serviks kira-kira tiga hingga empat hari.

Selepas itu, untuk tiga hingga lima hari yang akan datang, anda akan mula mengeluarkan sedikit lelehan yang melekit.

Sebelum ovulasi bermula selama tiga hingga empat hari, anda perlu mempunyai pelepasan serviks yang banyak, jelas dan basah, berterusan sepanjang tempoh ovulasi. Ini adalah tempoh paling subur untuk anda.

Jika telur tidak disenyawakan, maka pada waktu itu haid anda akan bermula. Kitaran mukus serviks anda juga akan diulangi.

Untuk menggunakan kaedah ini, seseorang wanita itu perlu merekodkan rembesan serviks untuk beberapa kitaran pada carta harian (ada banyak laman web di mana anda boleh memuat turun carta), memulakan hari selepas berhenti haid supaya menjadi biasa dengan corak pelepasan anda.

Setelah anda mula mengamalkan kaedah ini, anda perlu menyemak mukus serviks anda dua kali sehari, sebelum kencing, lap diri anda dari depan ke belakang dengan tisu dan merekodkan warna (kuning, putih, jelas atau kelabu), tekstur (tebal, melekit atau ditegangkan) dan merasa (kering, basah atau licin).

Tempoh paling subur ialah apabila mukus serviks anda adalah jelas, ditegangkan, basah dan licin (dan apabila terdapat banyak) hampir seperti mentah putih telur. Jika anda cuba untuk hamil, ini adalah masa yang baik untuk melakukan persetubuhan, tetapi jika anda mengelakkan kehamilan dan tidak mengambil langkah-langkah pencegahan semasa melakukan hubungan kelamin, anda akan berasa rembesan ini sehingga empat hari selepas ia berhenti.

Masa yang paling selamat untuk melakukan persetubuhan adalah apabila anda tidak mengeluarkan apa-apa mukus serviks selepas haid anda telah berakhir dan sehingga anda mula berasa pelepasan sekali lagi.

Waktu ini adalah selamat untuk melakukan persetubuhan supaya anda tidak mengelirukan air mani dengan mukus serviks anda Kaedah ini telah menunjukkan keberkesanan lebih daripada 97% dalam membantu wanita untuk mengelakkan kehamilan, tetapi hanya jika ia digunakan dengan betul dan diikuti semata- mata.

Adalah diingatkan bahawa tidak mudah untuk menggunakan kaedah ini kerana ia memerlukan banyak pengalaman dan kesedaran pelepasan serviks anda sendiri, disiplin yang ketat dan berpantang setiap bulan.