Kaedah Suhu Badan Basal

Suhu badan basal atau ‘Basal body temperature’ (BBT) atau symptom-terma kaedah memerlukan anda untuk memantau perubahan dalam suhu badan basal anda untuk menjangka bila anda akan ovulate.

Ovulasi menyebabkan sedikit peningkatan dalam BBT, kurang daripada satu darjah, dan anda berada di paling subur selama dua hingga tiga hari sebelum kenaikan suhu badan berlaku. Jadi jika anda memerhatikan BBT lebih tinggi sedikit selama tiga hari atau lebih, maka anda mungkin sedang mengalami ovulating atau boleh hamil dalam tempoh dua hingga tiga hari sebelum kenaikan suhu badan dan sehingga lima hari selepas itu (kerana sperma boleh bertahan selama yang lama dalam saluran pembiakan).

Jika mahu mengelak dan tidak mahu melakukan hubungan seks yang tidak dilindungi dari semasa haid, elok bermula tiga hingga empat hari selepas suhu badan meningkat setiap bulan.

Sama seperti dengan kaedah ovulasi, kaedah suhu badan dilakukan dengan betul dalam usaha untuk menjadi efektif. Ini bermakna anda perlu untuk mengukur suhu badan setiap pagi sebelum bangun dari tidur dan merekodkan setiap pagi sebelum bangun dari tidur dan merekodkan bacaan harian di atas kertas graf.

Anda juga perlu menggunakan termometer suhu badan khas daripada farmasi. Sebaik saja telah dipantau dengan suhu badan selama satu atau dua kitaran, corak suhu badan akan diketahui dan anda boleh meramalkan apabila suhu akan meningkat atau kurang.

Kaedah ini adalah 99 peratus berkesan jika dilakukan dengan betul dan tekun.

Bagaimanapun harus ingat bahawa suhu badan boleh dipengaruhi oleh penyakit, tekanan, kurang tidur, pengambilan alcohol, perbezaan zon masa, masalah sakit puan dan ubat-ubatan tertentu.