Oleh DATUK DR.MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI

Penyatuan umat atas nama Islam adalah cita-cita PAS. Kekuatan Islam di era pembinaan negara Islam Madinah di zaman Rasul (saw) dibina di atas kekuatan perpaduan ummah antara Aus dan Khazraj yang digabungkan dengan gelaran Ansar dengan Muhajirin daripada Mekah.

Membina perpaduan ini penuh ranjau dan duri. Syaitan-syaitan pengadu domba berkeliaran keliling kelalang, bergayut di bawah jubah dan baju kebangsaan membisikkan agenda perpecahan.

Kita semua sayangkan perpaduan umat ini kerana ia merupakan kunci kejayaan membina negara ini berasaskan panduan al-Quran dan al-Sunnah.

Menghancurkan perpaduan sangat mudah. Ia tidak memerlukan kecerdikan. Namun, membinanya memerlukan kesungguhan, usaha, daya dan upaya yang besar serta pengorbanan jiwa dan perasaan.

Para pendakwah perpaduan adalah doktor yang sedang merawat penyakit hati umat yang sedang berpecah. Bersabarlah dengan kerenah pesakit.

Usah terpedaya dengan bisikan bahawa kita sudah kuat tidak memerlukan rakan untuk saling memperkuatkan. Ketamakan selalu menjadi punca kerugian besar penuh penyesalan di hari mendatang.

Marilah kita terus bersabar menjuarai usaha perpaduan yang wajib pada syarak dan bukannya sunat ini.

  • Datuk Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali adalah Setiausaha Majlis Syura Ulama Pas