KEMENTERIAN Pendidikan mengingatkan ibu bapa bahawa sesi persekolahan yang bermula esok adalah secara berperingkat iaitu tidak semua murid perlu hadir ke sekolah.

Sehubungan itu Menterinya, Datuk Dr. Radzi Jidin meminta mereka meneliti dan melihat negeri dan fasa manakah sekolah anak-anak mereka berada dan mematuhi ketetapan yang diumumkan sebelum ini.

‘’Sepertimana kita tahu di negeri-negeri Fasa 3 PPN, sebagai contoh di Terengganu, murid sekolah menengah yang akan hadir ke sekolah adalah murid kelas peperiksaan iaitu murid tingkatan 5 dan 6 yang hadir secara bergilir kecuali murid yang tinggal di asrama sepenuhnya dan juga murid tingkatan 6 semester 2,’’ katanya.

Beliau berkata demikian selepas membuat tinjaun persiapan persekolah di Kuala Terengganu dan Hulu Terengganu hari ini.

Radzi berkata, murid berkeperluan khas juga akan hadir ke sekolah tanpa penggiliran manakala bagi sekolah rendah bermula esok untuk negeri Fasa 3, murid yang hadir adalah prasekolah dan berkeperluan khas PPKI.

Mengenai persediaan yang dibuat oleh pihak sekolah beliau berkata, secara umum ia adalah baik namun ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian khusus terutamanya dalam konteks pengudaraan.

‘’InsyaAllah, apabila sekolah dibuka semula esok di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah serta lusa bagi negeri-negeri dalam kumpulan B mula memasuki sekolah, maka kita harapkan ia berjalan dengan teratur, tersusun dan lancar,’’ katanya.