Apa jadi kalau telefon bimbit kita tiba-tiba roqak? Qatu huruf dah tak ada? Meqti quqah hendak mengendalikannya. Nak update qtatuq Facebook, Inqta, TikTok atau hendak berbalaq meqej pun tak dapat dilakukan.

Begitulah juga dengan hidup manuqia. Kehidupan kita dalam bermaqyarakat atau qeqebuah kumpulan ibarat qebuah telefon bimbit. Jika telefon bimbit itu baru dan berkilat akan menjadi tak berguna qekiranya qalah qatu daripada butang-butangnya roqak.

Qeperti yang diqebutkan tadi, qebuah kumpulan adalah umpama telefon bimbit. Qemua orang perlu bekerja. Qemuanya qama penting.

Mungkin ada beranggapan, “Alah… aku hanya qeorang ahli, qeorang individu. Kalau aku ponteng, kerja lebih kurang, buat ala kadar pun tak apa. Kumpulan ini tidak akan roqak kerana aku qeorang.”

Kalau ada beranggapan demikian, anda qilap.

Ya, anda qilap kerana qeqebuah kumpulan qangat memerlukan penglibatan qetiap ahli qecara aktif dan produktif.

Jadi apabila terlintaq di fikiran bahawa anda cuma qeorang ahli, qeorang individu dan uqaha anda tidak diperlukan, maka cepat-cepatlah ingat kepada telefon bimbit yang qalah qatu butangnya roqak, dan teruq katakan pada diri anda, “Aku orang penting dalam kumpulan ini. Tenaga qerta khidmat aku diperlukan bagi membolehkan kumpulan ini berfungqi dengan berkeqan!”

Apa? Anda pakai telefon bimbit qrin qentuh?

Oh, kalau begitu, artikel ini mungkin tak ada kena mengena dengan anda. Hmm…

__________

Untuk lebih berita terkini sila layari laman web kami di https://utusantv.com/ atau ikuti media sosial rasmi UtusanTV:

Facebook: https://www.facebook.com/utusantv

Twitter: https://twitter.com/UtusanTV

Instagram: https://www.instagram.com/utusantv/?hl=en

#utusantv #urtv #mastika #saji #wanita #hijabfesyen #alislam