SEBUAH parti politik berbilang bangsa baharu dijangka dilancarkan Ahad ini, dikenali sebagai Parti Kuasa Rakyat (PKR), di Kuala Lumpur.

Sumber memberitahu portal FMT, penggerak utama parti itu ialah Kamaruzaman Yaakob, abang Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dengan akronim yang dipertimbangkan ialah “Kuasa”.

Katanya, sekumpulan pengasas mengadakan mesyuarat sejak dua bulan lalu, termasuk beberapa individu dari Sabah, Sarawak dan ramai ahli politik serta NGO.

Tetapi, disebabkan Kamaruzaman yang menghampiri usia 70 tahun dan waktu pelancaran begitu cepat sejurus Ismail berkuasa, seorang pemerhati sukar menerima parti baharu itu ditubuhkan atas matlamat tunggal untuk mendukung cita-cita demokratik sosialis Kamaruzaman pada zaman kesatuan pelajarnya.

Beliau ialah bekas Presiden Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (UMSU), salah seorang peserta demonstrasi Baling 1974 untuk membantah kemerosotan harga getah.

Kamaruzaman kemudian ditahan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang sudah dimansuhkan bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut sebuah kumpulan yang dipelawa berbincang dengan pengasasnya, Kamaruzaman membincangkan keperluan untuk kembali kepada falsafah Perdana Menteri Kedua, Abdul Razak Hussein yang menurutnya lebih bersifat demokrat sosial.

“Beliau berpendapat UMNO dan parti seumpamanya bergerak ke haluan terlalu kanan dan terdapat keperluan untuk menyelaras politik supaya ia kembali berpusatkan rakyat, dengan cita-cita berdasarkan sosialisme demokratik.

“Beliau berasal dari Temerloh, tempat kelahiran Rejimen Ke-10 Tentera Pembebasan Nasional Malaya (MNLA) dan memulakan perjuangan awalnya menentang British di Pahang. Semangat nasionalisme itu masih tinggi dalam dirinya,” sumber memberitahu portal itu.

Mengenai waktu penubuhan dan pelancaran, katanya, dengan adiknya memegang tampuk pemerintahan negara, ia mungkin memudahkan keadaan supaya lebih banyak bantuan boleh diberikan kepada golongan miskin di kawasan luar bandar.

“UMNO jauh tersasar daripada prinsip ini dan sukar untuk bergantung kepada kumpulan pemimpin sedia ada untuk mencapainya.”

Bagaimanapun, sumber lain berkata, ini mungkin persediaan untuk keputusan tipis yang diharapkan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), yang akan menjadikan kumpulan itu kuasa kecil bagi menjajarkan diri dengan parti pemenang yang mungkin tidak memiliki majoriti.

“Satu hujah ialah kumpulan ini mungkin membabitkan Ahli Parlimen sedia ada dari PKR pimpinan Anwar yang berpihak kepada Bersatu. Ia juga cuba menarik orang lain yang mempercayai parti politik berbilang kaum,” kata sumber lain kepada FMT.

Beliau berkata, sekurang-kurangnya tiga bekas Ahli Parlimen bukan Bumiputera PKR terbabit dalam Langkah Sheraton yang menyebabkan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan pada Februari 2020 mungkin menyertai parti baharu itu.