Perkongsian foto percutian Nora Othman di laman sosial miliknya cukup memukau pandangan mata. Pakistan sebuah negara yang cukup indah, dengan rakyat yang peramah dan merendah diri.

Malah bajet yang diperlukan juga tidak terlalu tinggi dan makanan halal juga mudah didapati.

“Switzerland bukan, New Zealand bukan, Egypt bukan, Khazakstan pun bukan tapi negara ni mempunyai semua ciri2 di atas. Rupanya Pakistan dan kalau penghujung Oktober, semua empat musim ada, dari selatan Lahore( yg panas) hinggalah Skardu (yg beku).Pada Disember ke Feb, bolehlah berski di Muree.Negara yang cantik, rakyat yang baik, merendah diri dan peramah. Makanan yang sedap tapi yang paling best sebab matawangnya murah (1: 5). Tidak pernah terlintas untuk pergi berulang kali, tetapi siapalah kita hendak menolak ketetapan Allah kan.”

Swat
Swat. Duduk sini 5 hari pun best, boleh jalan-jalan kaki merayau dan rehatkan minda.
Passu Cones, Gojal Hunza.
Fairy Meadows, Gilgit. Baltistan.
Attabad Lake, Hunza.
On the way to Skardu.
Fairy Meadows.
Jeep ride to Fairy Meadows. Tinggalkan tempat ini untuk yang gayat. Nanti kena naik kuda pula 2 jam 30 minit laluan lagi kecil tepi gaung. Takut ada yang pengsan pula. Untuk yang berani teruskan.
Spinkhor Lake, Laddu Village, Kalam. Air glasier yang bersih dari gunung menjadikan air tasik berwarna turquois.
Frozen Shyok river , opposite Khaplu City nearer to Sogah Lake, Skardu.
Altit Fort, Hunza
Nanga Parbat mountain.
Indus view, Skardu.
A road you pass on the way to Skardu.
Lady finger, Hunza
Skardu
Autumn in Skardu.
Apples in Hunza. Oktober ni dah banyak apple di sana sini.
Phunder.
Pakistan- China border.
Skardu.
Trekking in Fairy Meadows. Nanga Parbat mountain.
Skardu
Attabad Lake. Lake yang tiada punca, airnya tersekat selepas gempa bumi.Dulunya perkampungan yang tenggelam.Ni exactly macam kejadian Laut Mati di Jordan.
Saiful Muluk lake.
Karakorum, Hindukush and Himalaya meet at the confluence of Gilgit and Indus Rivers.
Lulusar lake.
Altit Fort. Zaman dulu-dulu pesalah akan dihumban dari atas ke bawah sungai tu.
Passu Cones
Autumn in Hunza
Kalash Valley, Chitral. Sempadan Afghanistan. Ada kaum special yang mengamalkan animisme.
Chitral, Barat Laut Pak. Sebelah gunung Afghanistan. Dekat sini ramai yang bersenjata senapang. Untuk mereka itu culture.
Salah satu jembatan kat Chitral.
Kalash Valley, Chitral. Kaum ni macam Pagan. Tapi mereka semua bermata biru dan.hijau.Macam kucing sangat cantik.
Ada yang bertanya saya tentang Bajranghi Baijan. Bukan di sini ya. Tetapi lake ni ada persamaan dengan Sonamarg di Kashmir, Utara India lokasi cerita Bajranghi Baijaan. Sama tapi tidak serupa.
Pakistan dan Kashmir berkongsi Banjaran Himalaya. Maka sudah pasti bentuk muka buminya ada persamaan. Tapi kecantikan yang ada di Kashmir itu hanya 1/3 dari apa yg ada di Pakistan.
Hussaini Bridge, Hunza.
Fairy Meadows. Gunung Nanga Parbat tersergam indah.
The highest polo ground in the world. Shandu Pass, Chitral.
Fairy Meadows, Gilgit , Baltistan. Permulaan laluan ke basecamp menuju Mount Nanga Parbat 8047m above sea level.
Kalash Valley, Chitral. Masuk kampong orang, beri salam pada tok penghulu.
Negara yang penuh dengan gunung ganang. K2 di Skardu merupakan gunung kedua tertinggi di dunia. Pasal tu penuh dengan mount climbers. Seperti Kathmandu juga.
Hunza from Altit fort
Lady Finger, Hunza. Nak panjat-panjat yang senang tu beginilah tetapi perlu berhati-hati. Kalau tidak mahu panjat duduk saja dekat bawah ikut kemampuan. Semua view cantik belaka.
Passu Cones and Hussaini Bridge.
Gojal Hunza.
Apples in Hunza.
Lori mereka meriah.
Panjat memanjat perkara biasa. Kuatkan lutut ya. Inikan trip adventure.
Confluence of 2 main rivers in Pakistan.
Pak-China Border.
Karachi main mosque.
Maaf saya tambah kemudian sebab ada yang request nak tgk mata orang2 Kalash Valley, Chitral ni.
Orang2 Kalash Valley , Chitral cantik2 .Semuanya bermata kucing. Tempat ini jauh bertolak 4 pagi 9.30 malam baru sampai. Lunyai punggung. Sebaiknya fly sahaja.

Sumber : Nora Othman