Wanita tidak terkecuali daripada menghadapi masalah tulang. Golongan profesional perubatan dan ndustri makanan kesihatan sering kali memberitahu mengapa seseorang itu memerlukan kalsium yang baik, terutamanya semasa remaja dan apabila telah menjadi dewasa kerana setiap orang mesti mempunyai tulang yang kuat dan sihat untuk mencegah berlakunya osteoporosis pada usia tua.

Apakah ini bermakna bahawa jika anda tidak menyuburkan tulang anda dengan nutrien yang betul seperti diperlukan, anda tidak akan hanya mengalami tulang yang rapuh, tetapi juga akan memberi kesan kepada sistem lain dalam badan termasuk sistem imun anda sistem saraf , sensitiviti insulin, metabolisme, tenaga dan pengurusan berat badan.

Untuk memahami bagaimana kesihatan tulang mempengaruhi semua sistem-sistem ini, kita juga faham tentang fungsi tulang.

FUNGSI TULANG

Biasanya tidak banyak yang perlu difikirkan mengenai sistem rangka manusia walaupun ia amat penting untuk terus hidup dan berfungsi setiap hari. Kita tahu bahawa salah satu peranan asas tulang adalah untuk menyediakan sokongan struktur otot dan perlindungan untuk organ dalaman, memberi bentuk dan penyokong kepada badan.

Tulang juga bertindak sebagai takungan untuk mineral penting seperti kalsium, fosforus dan magnesium. Sebagai contoh, tulang menyimpan 99% daripada kalsium tubuh dan 85% dari fosforus tubuh. Ion-ion mineral adalah penting untuk berfungsi sel saraf dan otot, serta konduksi elektrik.

Sumsum tulang juga bahagian yang sangat penting pada badan, di mana sel-sel darah dan limfosit (sejenis sel darah putih) dihasilkan.

Para saintis mendapati bahawa terdapat lebih banyak tulang manusia daripada apa yang diketahui umum dan ini bermakna ia amat penting kepada manusia untuk menjaga kesihatan tulang.

WAWASAN BARU

Salah satu fungsi yang baru ditemui mengatakan, tulang juga berkaitan dengan sensitiviti insulin dan pengurusan berat badan. Tulang mengandungi sejenis sel yang dipanggil osteoblas, iaitu sel yang sebenarnya di dalam pembentukan tulang. Ianya mendapati bahawa osteoblas menghasilkan protein seperti hormon isyarat yang dipanggil osteocalcin.

Osteocalcin merangsang rembesan hormon insulin daripada pankreas, sekali gus meningkatkan sensitiviti insulin dalam tisu di seluruh badan. Ini bermakna badan dapat menggunakan sedikit insulin secara berkesan untuk menukarkan glukosa darah kepada tenaga, sekali gus mengekalkan paras glukosa dalam darah dalam julat normal.

Jika seseorang tidak sensitif pada insulin, paras glukosa darah akan mula membina, membawa kepada kerintangan insulin dan juga diabetes.

Osteocalcin juga dipercayai memainkan peranan dalam lemak dan pengurusan berat badan. Ia juga didapati mengurangkan pemendapan tisu lemak, manakala tahap osteocalcin yang lebih tinggi dikaitkan dengan tahap hormon yang dipanggil leptin yang rendah.

Tahap leptin yang berada di paras stabil amat diperlukan – tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah agar tahap metabolisme tenaga tidak akan terganggu. Tahap yang terlalu tinggi daripada leptin boleh membawa kepada rintangan leptin, yang mana ianya sama seperti rintangan insulin.

Rintangan leptin biasanya dapat dilihat di kalangan orang gemuk, yang mana ianya menyebabkan badan tidak dapat bertindak balas kepada leptin, menjadikan otak seseorang itu tidak boleh berhenti memikirkan hal makan. Ini akan menjejaskan kemampuan seseorang itu untuk menguruskan berat badan mereka.

Selain daripada insulin dan rintangan leptin, kesihatan tulang yang lemah juga dikaitkan dengan aterosklerosis, keadaan di mana pengerasan arteri dan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Tulang rapuh, tulang osteoporosis, adalah punca dalam situasi ini. Leaches kalsium apabila keluar sebagai sebahagian daripada proses osteoporosis, ia terbina pada dinding saluran darah, mewujudkan deposit plak calcified. Jika deposit ini memutuskan dan menghalang pengaliran darah di dalam saluran darah yang lebih kecil, ia boleh membawa kepada serangan jantung atau strok secara tiba-tiba.

Penemuan baru berkenaan hubungan antara kesihatan tulang dan kesihatan badan, akan menjadi lebih penting untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang.