Pengarah Pilihan Raya Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad Hasan memperkatakan sesuatu kepada Datuk Seri Sulaiman Md Ali selepas mengadakan sidang media serta mengumumkan senarai calon wakil Rakyat Barisan Nasioanl yang akan bertanding pada Pilihan Raya Negeri Melaka di Menara Dato Onn, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

WALAUPUN dikatakan akan meneruskan kerjasama dengan Pas dalam menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, namun Barisan Nasional (BN) tetap memilih untuk bergerak secara bersendirian.

Ia dapat dilihat selepas BN mengumumkan untuk bertanding di kesemua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka mengharungi PRN, 20 November ini.

Malah, UMNO turut sah bertanding di 20 kerusi dengan parti komponen iaitu MCA diperuntukkan tujuh kerusi manakala MIC mengekalkan satu kerusi.

Pengarah Pilihan Raya BN, Datuk Seri Mohamad Hasan memaklumkan, BN menampilkan 86 peratus muka baharu dengan mengekalkan hanya empat penyandang jawatan.

Empat penyandang jawatan itu adalah Datuk Seri Sulaiman Md. Ali yang akan mempertahankan DUN Lendu; Datuk Rahmad Mariman di DUN Ayer Molek dan Datuk Zaidi Atan di DUN Serkam.

Sulaiman turut menjadi calon BN sebagai Ketua Menteri Melaka sekiranya berjaya menubuhkan kerajaan selepas PRN nanti.

Seorang lagi penyandang jawatan adalah bekas ADUN Rembia, Datuk Muhammad Jailani Khamis yang menang atas tiket PKR sewaktu Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

Menurut Mohamad, BN juga mengetengahkan 28 peratus calon berumur 45 tahun ke bawah di samping lima calon wanita iaitu masing-masing empat dari UMNO dan seorang dari MCA.

“BN akan pergi secara bersendirian, tidak akan bersama-sama dengan mana-mana parti.

“Kita akan gunakan logo kita sendiri sebagai sebuah parti melambangkan dan mewakili kemajmukan masyarakat berbilang kaum dalam negara kita. Tidak ada lagi soal jawab untuk bersama dengan siapa-siapa,” katanya dalam sidang akhbar pengumuman calon BN hari ini.

Baca artikel berkaitan: Senarai calon tular, berapa kerusi ditandingi UMNO?

Antara calon nama besar yang dipertaruhkan BN dalam menghadapi PRN kali ini termasuk Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab. Rauf Yusoh yang akan tampil buat pertama kali di DUN Tanjung Bidara.

Selain itu, Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Khaidirah Abu Zahar atau Dira diletakkan di DUN Rim; Ketua Pemuda UMNO Melaka, Fairul Nizam Roslan (DUN Asahan) dan Naib Ketua UMNO Melaka, Dr. Muhamad Akmal Saleh (DUN Merlimau).

BN juga mencalonkan semula Ketua Bahagian Kota Melaka, Datuk Abd. Razak Abd. Rahman di DUN Telok Mas walaupun tewas dalam PRU-14 sebelum ini.

Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu yang juga Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara, Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad pula diletakkan di DUN Sungai Udang.

Dengan tema ‘Kestabilan Demi Kemakmuran’, Mohamad atau Tok Mat turut mengulangi pendirian parti itu bahawa kesemua calon BN yang ditampilkan pada PRN kali ini untuk menandatangani perjanjian supaya tidak melakukan tindakan lompat parti.

Kata beliau, tindakan undang-undang yang sesuai dengan terma perjanjian akan dikenakan terhadap sesiapa yang lompat parti selepas memenangi kerusi atas tiket BN.

“Sesuai dengan tema, buat pertama kali dan hasil komitmen BN untuk pastikan kestabilan politik dicapai supaya kesejahteraan rakyat tidak diperjudikan oleh mainan politik tidak bermaruah.

“Saya berharap komitmen ini akan memberikan keyakinan kepada rakyat untuk memilih sebuah parti yang benar-benar komited memastikan kestabilan dapat dicapai demi kemakmuran Melaka dan kesejahteraan Malaysia,” jelas beliau.

SENARAI CALON BARISAN NASIONAL (BN) DALAM PRN MELAKA:

N01 Kuala Linggi – Rosli Abdullah
N02 Tanjung Bidara – Datuk Seri Ab. Rauf Yusoh
N03 Ayer Limau – Hameed Mytheen Kunju Basheer
N04 Lendu – Datuk Seri Sulaiman Md. Ali
N05 Taboh Naning – Zulkiflee Mohd. Zin
N06 Rembia – Datuk Muhammad Jailani Khamis
N07 Gadek – P. Shanmugam
N08 Machap Jaya – Ngwe Hee Sem
N09 Durian Tunggal – Zahari Abd. Kalil
N10 Asahan – Fairul Nizam Roslan
N11 Sungai Udang – Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad
N12 Pantai Kundor – Tuminah Kadi @ Mohd. Hasim
N13 Paya Rumput – Datuk Rais Yasin
N14 Klebang – Datuk Lim Ban Hong
N15 Pengkalan Batu – Datuk Kalsom Nordin
N16 Ayer Keroh – Yong Fun Juan
N17 Bukit Katil – Datuk Hasnoor Sdg. Husin
N18 Ayer Molek – Datuk Rahmad Mariman
N19 Kesidang – Leong Hui Ying
N20 Kota Laksamana – Benjaminn Low Chin Hong
N21 Duyong – Mohd. Noor Helmy Abdul Halem
N22 Bandar Hilir – Lee Kah Sean
N23 Telok Mas – Datuk Abdul Razak Abdul Rahman
N24 Bemban – Datuk Koh Chin Han
N25 Rim – Datuk Khaidhirah Abu Zahar
N26 Serkam – Datuk Zaidi Attan
N27 Merlimau – Dr. Muhamad Akmal Saleh
N28 Sungai Rambai – Siti Faizah Abdul Azis

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram