Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

KERAJAAN akan membuat pembayaran Geran Khas Prihatin (GKP) 4.0 Fasa 2 di bawah Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) mulai Selasa ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pembayaran berjumlah RM500 itu
bakal dimanfaatkan lebih sejuta Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) mikro yang layak.

Menurut beliau, bayaran itu adalah lanjutan daripada bayaran Fasa 1 sebanyak RM500 yang dibuat pada September lalu.

“Secara keseluruhan, setiap peniaga terbabit akan menerima bayaran berjumlah RM1,000 di bawah GKP 4.0 bagi meringankan beban kewangan mereka akibat pandemik Covid-19.

“Inisiatif ini akan membabitkan penerima sedia ada GKP 1.0, GKP 2.0, GKP 3.0 dan penerima baharu GKP 4.0 dengan implikasi kewangan RM500 juta,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata, pembayaran itu akan dikreditkan terus ke akaun bank yang didaftarkan dalam sistem GKP.

Ujarnya, semakan status kelulusan GKP 4.0 pula boleh dibuat mulai Isnin ini melalui Portal GKP di https://gkp.hasil.gov.my.

Beliau memberitahu, penerima GKP boleh merujuk soalan lazim (FAQ) yang turut dimuat naik di portal berkenaan.

“Secara keseluruhan, jumlah peruntukan yang telah dan akan disalurkan kepada lebih sejuta PKS mikro di bawah GKP sejak Covid-19 melanda negara adalah sebanyak RM6.08 bilion.

“Kerajaan berharap, bantuan tunai berterusan kepada PKS mikro yang layak ini dapat membantu aliran tunai selain menggerakkan dan memulihkan kembali perniagaan mereka iaitu sektor yang paling terjejas sepanjang pandemik Covid-19,” katanya.