Datuk Mas Ermieyati Samsudin diumumkan sebagai calon Ketua Menteri Melaka sekiranya gabungan parti itu berjaya memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, sabtu ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

CALON Ketua Menteri (KM) Melaka Perikatan Nasional (PN), Datuk Mas Ermieyati Samsudian meletakkan sasaran untuk memajukan pelbagai sektor ekonomi terutama perindustrian dengan menarik pelaburan tempatan dan asing.

Beliau yang juga calon PN Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara berkata, ini juga termasuk meningkatkan sektor pelancongan yang terkenal di negeri itu.

Jelasnya, hasrat itu selari dengan matlamatnya yang tidak mahu melihat orang ramai di Melaka tercicir berada dalam kesusahan.

“Langkah ini dapat memastikan setiap rakyat di Melaka memiliki makanan terhidang atas meja, khususnya dalam kesempitan hidup yang dihadapi rakyat semasa berdepan cabaran pandemik Covid-19.

“Selain itu, saya juga tidak akan mengetepikan sumbangan belia dalam memajukan ekonomi negeri kerana mereka adalah penggerak utama pembangunan ekonomi terutama dalam sektor industri perkilangan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Bilik Gerakan PN Tanjung Bidara di Kampung Padang Kemunting, Melaka, malam tadi.

Mas Ermieyati berkata, sebagai seorang ibu yang dapat melihat bagaimana pandemik menghimpit ekonomi keluarga, sedangkan yang paling penting ketika pandemik ialah ingin melihat makanan di atas meja.

Katanya, pencalonan beliau sebagai Ketua Menteri memberikan kelebihan kepadanya untuk berhadapan dengan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Ab Rauf Yusoh dan calon Pakatan Harapan (PH), Zainal Hassan.

Ditanya mengenai hubungannya dengan Pengerusi PN Melaka, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen, Mas Ermieyati berkata, beliau akan berjumpa dengan pemimpin itu.

“Datuk Rafiq adalah pemimpin yang bertanggunghawab menjadikan PN seperti yang ada pada hari ini dan tanpa beliau, PN tidak akan mencapai tahap yang membanggakan seperti sekarang,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, daripada keseluruhan 10,133 pengundi di Tanjung Bidara, 52 peratus terdiri wanita dan berharap mendapat sokongan padu daripada golongan itu sambil tidak mengabaikan 48 peratus pengundi lelaki.

Baca: Kalau rakyat Melaka mahukan perubahan politik, melakar sejarah …inilah masanya!

Melaka melakar sejarah’, Mas Ermieyati calon Ketua Menteri PN

“Saya juga berharap jentera pilihan raya PN supaya melipatgandakan usaha bagi memastikan segala perancangan parti untuk melicinkan proses pengundian Sabtu ini,” katanya.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam mengumumkan Mas Ermieyati akan dilantik sebagai pemimpin nombor satu negeri Melaka.

Pengumuman tersebut juga mendekatkan beliau untuk menjadi Ketua Menteri wanita pertama di Malaysia.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram