MALAYSIA akan terus secara aktif membawa agenda Palestin ke arah merealisasikan aspirasi rakyat negara itu mencapai kebebasan.

Pada masa sama, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga menegaskan negara ini menyatakan sokongan tidak berbelah bahagi terhadap perjuangan Palestin ke arah penubuhan sebuah negara yang merdeka.

Menurut Perdana Menteri, Malaysia bersama masyarakat antarabangsa berdiri teguh atas matlamat yang sama untuk mencari penyelesaian secara damai, adil dan saksama ke atas penderitaan yang dialami rakyat Palestin.

“Tahun ini menandakan 74 tahun semenjak Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menerima pakai Resolusi 181 (ii) tahun 1947 dan 44 tahun selepas pengisytiharan Hari Solidariti Antarabangsa bersama rakyat Palestin diumumkan oleh PBB.

“Malaysia menegaskan sokongan tidak berbelah bahagi terhadap perjuangan Palestin dan akan terus secara aktif membawa agenda ke arah merealisasikan aspirasi rakyat Palestin mencapai kebebasan dan penubuhan sebuah negara yang merdeka,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Baca artikel berkaitan: Ismail Sabri tiba di Singapura untuk lawatan rasmi

PM sifatkan lawatan rasmi pertama ke Singapura berjaya

Beliau berkata demikian sempena menyambut Hari Solidariti Antarabangsa bersama rakyat Palestin yang disambut hari ini.

Hari yang signifikan itu disambut sejak 1978 diilhamkan menerusi resolusi Perhimpunan Agung PBB pada 2 Disember 1977.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & TelegramFacebookTwitterEmailWhatsAppTelegramLinkedInShare