Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (dua dari kanan) menunjukkan Kerangka Dasar Luar Negeri yang dilancarkan hari ini.

MALAYSIA tidak teragak-agak untuk menyuarakan pendapat, bantahan atau pendirian terhadap penindasan, ketidakadilan, kekejaman serta tindakan tidak berperikemanusiaan yang dilakukan.

Penegasan itu disuarakan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengambil kira Malaysia sebagai ahli keluarga dunia yang bertanggungjawab.

Menurut Perdana Menteri, Malaysia merupakan sebuah negara yang berpegang kepada kepercayaan kukuh terhadap hidup bersama secara aman antara negara.

“Kami akan sentiasa memihak kepada penyelesaian pertikaian secara aman berbanding memaparkan kekuatan ketenteraan.

“Oleh itu, Malaysia tidak akan berhenti meneruskan usaha pragmatik, dasar luar yang bebas, berprinsip dan tidak menyebelahi mana-mana pihak, bersandarkan nilai keamanan, keadilan serta kesaksamaan.

“Kita akan terus menghormati kebebasan, kedaulatan dan integriti kawasan negara lain, selain mengamalkan prinsip tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dalam program pelancaran Dasar Kerangka Luar Negeri, hari ini.

Baca artikel berkaitan: Inovasi, teknologi mampu bantu PMKS kembali pulih daripada kesan pandemik – PM

Mengulas mengenai kerangka berkenaan, Ismail Sabri berkata, tema utama menyeluruh iaitu ‘Fokus Dalam Kesinambungan’ menyatakan keutamaan Malaysia dalam menghadapi pasca COVID-19 dunia.

Perdana Menteri turut menyatakan keyakinan sepenuhnya bahawa kerangka tersebut amat berguna kepada diplomat Malaysia dan pihak berkepentingan lain.

Pada masa sama, beliau berkata, ia juga menyampaikan pendirian dasar luar dengan jelas kepada Keluarga Malaysia di samping rakan-rakan sama ada dekat atau jauh.

“Melalui sub-tema ‘Fokus’, rangka kerja ini mengiktiraf cabaran utama yang melanda kita dan dunia umum serta mengenal pasti trend global yang semakin meningkat naik.

“Selain itu, ia juga menyatakan isu yang harus diberi keutamaan dalam jangka masa segera.

“Sub-tema ‘Kesinambungan’ pula berfungsi sebagai pertalian jelas kepada prinsip-prinsip dasar asing kita.

“Pernyataan jelas ini akan menjadi peringatan dan bimbingan kepada pengamal hal ehwal luar Malaysia bahawa tanpa mengira seni bina serantau dan antarabangsa yang makin berkembang, prinsip asas kekal konsisten dan tidak berubah,” jelas beliau.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram