EMPAYAR Mongol dikenali antara kerajaan terkuat dari kurun ke-13 sehingga ke-14, bahkan keluasan jajahan taklukannya membuatkan ia dikenali sebagai empayar paling besar dalam sejarah.

Salah satu yang dikaitkan dengan kehebatan empayar ini sudah tentu dengan kekuatan bala tenteranya yang tidak gentar dan penuh semangat keperwiraan.

Ada diceritakan bahawa tentera Mongol ini memakai sejenis kain yang diambil dari India sebagai alat pelindung senjata tajam. Dikatakan Genghis Khan percaya tenteranya akan lebih bersemangat juang bila menggunakan kain itu serta dapat menghilangkan rasa takut mereka.

Mereka tidak tahu apakah nama kain itu. Apa yang mereka tahu, kain itu mampu menahan anak panah daripada menembusi tubuh, malah ia juga dapat menghalang darah daripada terus mengalir akibat kecederaan parah ditetak musuh.

Tentera Mongol.

Bagaimanapun, kisah mengenai kain itu tidak pernah muncul dalam sejarah Mongol dan ia cuma sebahagian daripada cerita penglipur lara yang diceritakan secara lisan. Ada juga yang mengaitkan kejayaan Gengis Khan dengan kain yang dipanggil sebagai Patola oleh orang-orang Gujerat.

Bagi ahli sejarah, kisah itu lebih menggambarkan tentang teknologi baju perang yang popular dalam empayar Jin yang diterajui oleh Maharaja Xuanzong atau nama sebenarnya Wanyan Xun. Namun, tiada catatan kukuh mengenai kain tersebut pernah ditemui.

Jika dilihat pada catatan sejarah kemunculan sebuah bandar bernama Patola di Helsinki, Finland, ada kisah yang menceritakan sewaktu tentera Batu (cucu Gengis Khan) meninggalkan Golden Horde, Rusia, mereka telah meninggalkan selembar kain Patola kepada seorang pembesar di Bulgaria yang kemudiannya membawanya ke Estonia lalu menyimpannya di Helsinki. Namun, kurang diketahui kesahihan kisah tersebut.

Ada yang mengatakan kain rahsia yang digunakan oleh tentera Mongol ini adalah kain patola yang juga disebut kain cindai.

Kain cindai.

Menurut Puan Zubaidah, seorang pengkaji tekstil yang pernah kami temubual dahulu, kain tenun Patola juga dipanggil sebagai kain Cindai dan kain Limar oleh masyarakat Melayu. Kain ini sudah wujud di tanah Melayu sekitar abad ke-15. Ketika itu, kain ini dianggap sebagai satu alat kebesaran oleh golongan pembesar dan pahlawan Melaka.

Mengikut sejarah, kain cindai dibawa masuk ke tanah Melayu oleh pedagang dari Asia timur dan Gujerat. Keistimewaannya pada zaman itu sebagai alat kebesaran membuatkan ia dipandang mulia. Harganya juga begitu mahal dan tidak mungkin dapat dibeli oleh orang biasa.

Ada beberapa cerita lisan mengisahkan bahawa hanya sultan saja yang boleh menempah dan membeli kain ini. Jadi tidak hairanlah harganya begitu mahal pada zaman dahulu kerana ia melambangkan status dan taraf si pemakai.

Jelas Zubaidah, kain tersebut selalunya dijadikan bengkong atau ikat pinggang oleh golongan bangsawan lelaki. Bagi wanita pula, kain itu dibuat selendang dan penutup kepala. Manakala di India, ia dijadikan sari dan merupakan antara kain yang cukup kukuh dan boleh tahan lama serta lasak.

Kain cindai.

Menurut Zubaidah, keunikan kain cindai ini terserlah melalui cara ia dibuat. Pada zaman dahulu, kain ini hanya ditenun oleh lelaki saja.

Sejenis teknik yang dinamakan sebagai ikat ganda digunakan untuk menenun kain ini. Hasilnya, dalam sebidang kain itu terdapat dua jenis daging kain yang berbeza, iaitu kain cindai jantan yang berdaging halus dan kain cindai betina berdaging kasar. Inilah keistimewaan yang tidak ada pada kain tenun lain di dunia ini.

Kain cindai ini juga terdapat di negara-negara lain di nusantara seperti Indonesia, Vietnam, Kemboja dan juga Thailand. Bagaimanapun, semua kain-kain itu tidak sama corak dan motif. Malah di sesetengah tempat, kain ini telah dipalsukan.

Proses pemalsuan ini dapat dilihat dengan jelas melalui material yang digunakan serta kaedah kain ditenun. Ada diantaranya tidak ditenun tetapi hanya dicanting saja.

Kini, kain ini masih lagi ditenun sebagai kain sari, cuma kualitinya saja agak kurang berbanding dahulu. Malah terdapat juga kilang-kilang tekstil yang menggunakan mesin untuk menenun bagi mempercepatkan proses pembuatan kain ini.

Meskipun begitu, tradisinya sudah berubah. Kalau dulu ia ditenun menggunakan ikat ganda dan hanya lelaki saja yang boleh berkecimpung dalam bidang ini tetapi hari ini, sesiapa pun boleh melakukannya.

Di pasaran dunia, kain cindai tradisional yang berusia ratusan tahun mampu mencecah harga beratus ribu. Ini kerana, barang warisan ini selalu dianggap mempunyai kuasa mistik hingga wujud istilah “kain cindai bunian” dan sebagainya. Sebenarnya, semua itu hanyalah satu kepercayaan semata-mata dan ia tidak ada kaitan dengan seni halus pembuatan tekstil ini.

Jelas Zubaidah lagi, kepercayaan masyarakat Melayu juga mengaitkan kain ini dengan ilmu kebal. Namun sejauh manakah ia benar, tidak dapat dipastikan.

Cuma sesuatu yang agak jelas ialah, proses tenun ikat ganda dapat menjadikan daging kain rapat dan kukuh serta sukar untuk ditembusi objek tajam. Bagaimanapun, ia hendaklah dililit beberapa lapisan, barulah kain ini tidak dapat ditembusi objek tajam. Mungkin ini rahsia yang diceritakan dalam kisah kehebatan tentera Mongol tersebut.

Kisah mengenai kekebalan Cindai ini juga diceritakan dalam Hikayat Hang Tuah. Diceritakan, Hang Jebat membalut luka tikaman Hang Tuah dengan kain Cindai sebelum ia mengamuk selama tujuh hari. Kemudian selepas Jebat membuka balutan itu, dia akhirnya meninggal dunia.

Diceritakan Jang Jebat membalut luka tikaman Hang Tuah dengan kain cindai.

___________

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Untuk lebih berita terkini sila layari laman web kami di https://utusantv.com/ atau ikuti media sosial rasmi UtusanTV:

Facebook: https://www.facebook.com/utusantv

Twitter: https://twitter.com/UtusanTV

Instagram: https://www.instagram.com/utusantv/?hl=en

#utusantv #urtv #mastika #saji #wanita #hijabfesyen