MAHKAMAH Tinggi telah memerintahkan supaya kes saman sivil penyanyi Siti Nordiana yang menyaman lima individu atas dakwaan memfitnah di media sosial dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi pada Isnin lepas.

Peguam utama defendan keempat Sam Musyadzafar, 43 (Sam Samin) dan defendan kelima, Razidah Ahmad, 42 (Aida G.) iaitu Nurul Hafidzah Hassan memaklumkan bahawa Mahkamah Tinggi pada 3 Januari lalu membenarkan permohonan pasukan defendan supaya kes dihadapi anak-anak guam beliau dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Dengan perintah Mahkamah Tinggi tersebut maka perbicaraan yang sepatutnya bersambung di Mahkamah Sesyen pada Selasa lepas telah dilapangkan apabila pihak defendan memberitahu Hakim Mahkamah Sesyen, Zulqarnain Hassan mengenai keputusan yang telah dibuat di Mahkamah Tinggi.

Perintah berkenaan telah difailkan dan kini pihak defendan menunggu arahan lanjut Mahkamah Tinggi untuk tarikh perbicaraan seterusnya.

“Setelah mendengar dan meniliti hujahan pihak pembelaan mengapa kes ini harus dibicarakan di Mahkamah Tinggi semasa pendengaran, Hakim Mahkamah Tinggi, Yang Arif Hayatul Akmal Abdul Aziz memutuskan permohonan anak-anak guam dibenarkan. Kes ini berjaya dipindahkan ke Mahkamah Tinggi,” kata Nurul Hafidzah.

ARTIKEL BERKAITAN : 2 individu kes saman fitnah Siti Nordiana mohon dibicara ke Mahkamah Tinggi

Minggu lepas,pihak defendan memohon untuk memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi.

Walaupun dibantah oleh responden Siti Nordiana, Hakim Mahkamah Tinggi menetapkan pada 3 Januari untuk kedua-dua mengemukakan hujah masing-masing.

Terdahulu semasa pendengaran, Nurul Hafidzah peguam defendan keempat dan kelima berhujah yang Mahkamah Tinggi adalah medan yang betul untuk membicarakan kes saman sivil tersebut kerana jumlah yang dituntut oleh Siti Nordiana ialah RM2.5 juta.

Peguam kepada defendan itu juga berhujah, kes saman fitnah tersebut sepatutnya dibicarakan di Mahkamah Tinggi dari awal lagi kerana jumlah tuntutan melebihi RM1 juta yang berada dalam bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Siti Nordiana selaku responden telah membantah permohonan pihak defendan untuk memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi.

Walaubagaimanapun, di akhir perbicaraan permohonan tersebut, Siti Nordiana akur dengan arahan mahkamah untuk perbicaraan tersebut dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Nurul Hafidzah bertegas bahawa anak-anak guamnya tidak pernah memfitnah Siti Nordiana.