KEBIASAANNYA pulau-pulau memang dikenali sebagai tempat semula jadi yang indah dan sering menjadi tumpuan pelancong. Namun, sebuah pulau di Atlantik ini mempunyai keunikan tersendiri, bagaikan pulau yang dilindungi awan.

Pulau Luytla-Duymun terletak antara Scotland dan Iceland. Titik tertinggi di pulau ini adalah Gunung Raven iaitu setinggi 414 meter. Keluasan pulau ini tidaklah besar mana, cuma 0.8 kilometer persegi dan menjadikan ia antara pulau terkecil daripada 18 Kepulauan Faroe di Atlantik.

Pulau Luytla Duyman.

Oleh kerana bentuk muka buminya berbukit dan bersaiz kecil, tiada manusia mendiami pulau ini. Hidupan yang wujud di sini hanyalah beberapa jenis haiwan seperti kambing biri-biri dan spesies tumbuhan liar yang hidup di sekitar Gunung Raven.

Walaupun tidak dikunjungi manusia, pulau ini mempunyai keunikan tersendiri apabila menjadi lokasi ‘kunjungan’ awan, satu fenomena unik yang jarang berlaku di pulau.

Sekalipun sepi daripada kehadiran manusia, Luytla-Duymun tidak pernah sunyi daripada menjadi tempat persinggahan kepulan awan.

Pulau ini tidak dikunjungi manusia, sebaliknya dikunjungi awan.

Fenomena awan di pulau tersebut sesuatu yang unik kerana formasinya kelihatan seolah-olah awan sedang berehat di pulau itu. Ada ketikanya awan tersebut kelihatan seakan berbentuk topi yang sedang melindungi seluruh pulau indah itu.

Bagaimana awan unik itu boleh berada betul-betul di atas puncak gunung dan menutupi pulau tersebut?

Dari sudut pandangan ahli meteorologi, fenomena sedemikian sebenarnya ada kaitan dengan perubahan cuaca yang disebut sebagai Orographic lift. Ia merupakan istilah yang merujuk kepada keadaan cuaca akibat gerakan jisim udara ke atas sebuah gunung atau dataran tinggi.

Dalam bahasa mudah, situasi ini merujuk tentang bagaimana gunung dan dataran tinggi mengubah keadaan cuaca yang berlaku di wilayah tertentu. Proses ini suatu perkara yang biasa untuk situasi Orographic lift dalam menghasilkan cuaca sejuk dan lembap. Lebih-lebih lagi, jika udara telah meningkat naik ke atas pergunungan.

Ketika jisim udara bergerak naik ke atas, suhu udara panas akan berubah menjadi sejuk, lalu menurun ke tahap tepu dan wap air mengewap menjadi titik-titik air, maka terbentuklah awan. Jenis awan yang terhasil daripada tindak balas akibat topografi bumi ini dipanggil ‘awan orographic’.

Awan ialah gumpalan wap air yang terapung di atmosfera. Apabila awan telah terbentuk, titik-titik air dalam awan akan menjadi semakin besar dan berat yang boleh mencapai beberapa juta tan.

Saat awan tidak mampu lagi menampung bebanan, perlahan-lahan daya tarikan bumi menariknya ke bawah. Sehingga sampai satu peringkat, titik-titik itu akan jatuh ke bawah dan turunlah sebagai hujan.

Namun jika titik-titik air tersebut bertemu udara panas, ia akan mengewap dan kemudian menghilang. Inilah yang menyebabkan awan selalu berubah-ubah bentuknya.

Di samping itu, air yang terkandung di dalam awan juga berubah-ubah kerana sering mengewap dan cair. Itu sebabnya kenapa ada sebahagian awan yang tidak menurunkan hujan dan bergerak ke arah lain saat ditiup angin.

Pulau Luytla Duymun menjadi tempat ‘persinggahan’ awan.

Memahami proses kejadian itu  sekali gus memberi kefahaman kepada kita tentang situasi yang berlaku di Pulau Luytla-Duymun. Fenomena yang disebut sebagai Orographic lift memberi impak kepada pembentukan awan indah yang menyelubungi pulau tersebut. Kejadian serupa turut berlaku di kawasan pergunungan seluruh dunia.

Oh ya, nama pulau iaitu ‘Duymun’ dipercayai berasal daripada bahasa Celtic. Bahasa ini merupakan kumpulan bahasa dalam keluarga Indo-Eropah seperti Jerman, Sweden, Belanda dan Inggeris.

Pada tahun 1850, Pulau Luytla-Duymun pernah dibeli oleh seorang raja Denmark dalam misi mengumpul hasil kekayaan dan tanah jajahan.

_______

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Untuk lebih berita terkini sila layari laman web kami di https://utusantv.com/ atau ikuti media sosial rasmi UtusanTV:

Facebook: https://www.facebook.com/utusantv

Twitter: https://twitter.com/UtusanTV

Instagram: https://www.instagram.com/utusantv/?hl=en

#utusantv #urtv #mastika #saji #wanita #hijabfesyen