Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail (kanan) menyampaikan Kad Kesihatan Warga Emas Pahang kepada seorang penerima pada majlis pelancaran inisiatif itu di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Kuala Rompin, hari ini.

KERAJAAN Pahang buat julung kalinya melancarkan Kad Kesihatan Warga Emas Pahang yang melibatkan 18,000 penerima bersasar dengan peruntukan keseluruhan RM10 juta setahun, kata Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Katanya pelaksanaan kad itu yang bernilai RM500 setiap penerima, dibahagikan kepada dua peringkat iaitu fasa pertama melibatkan 9,009 orang penerima Bantuan Orang Tua Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri yang bermula hari ini.

Beliau berkata, bakinya ialah penerima fasa kedua bermula Mac ini, melibatkan warga emas yang dikenal pasti oleh pejabat daerah sebagai mereka yang memerlukan bantuan berkenaan.

“Penerima kad kesihatan ini boleh mendapatkan rawatan prosedur am atau urusan perubatan di 50 klinik swasta yang telah dilantik sebagai panel. Ini memberikan mereka alternatif dalam mendapatkan rawatan selain daripada fasiliti kesihatan kerajaan,” katanya.

Wan Rosdy berkata, demikian pada sidang media selepas melancarkan kad kesihatan itu di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Rompin hari ini, dan majlis turut dihadiri Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Seri Dr Sallehuddin Ishak.

Berdasarkan data penerima fasa satu, daerah Kuantan merekodkan jumlah paling ramai iaitu 1,829 orang diikuti Temerloh (1,408 orang), Pekan (1,347 orang), Lipis (996 orang) dan Bentong (762 orang).

Wan Rosdy (tiga dari kiri) merasmikan Kad Kesihatan Warga Emas Pahang pada majlis pelancaran inisiatif itu di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah,Kuala Rompin, hari ini.

Baca artikel berkaitan: PM seru usahawan ambil peluang sumber disedia kerajaan

Ditanya jika jumlah klinik swasta terlibat akan ditambah, Wan Rosdy berkata ia bergantung kepada permintaan dan penambahbaikan berdasarkan situasi semasa, dengan keutamaan adalah memastikan keselesaan dan kebajikan warga emas yang menerima manfaat itu.

“Bantuan ini akan diteruskan pada masa hadapan dan kita berharap jumlah peruntukan terlibat boleh ditambah bagi membolehkan lebih ramai menikmati kemudahan ini,” katanya.

Wan Rosdy berkata, pemberian kad kesihatan itu juga sebagai tanda komitmen kerajaan negeri dalam memenuhi keperluan asas rakyat daripada segenap usia yang menjadi antara asas Belanjawan Pahang 2022 yang dibentangkan di persidangan Dewan Undangan Negeri pada 6 Dis lepas.

Selain kad kesihatan kepada warga emas, Wan Rosdy turut merujuk kepada pemberian insentif Anak Kebanggaan Pahang kepada 25,000 bayi yang lahir tahun ini melibatkan peruntukan RM5 juta dan insentif Kad Diskaun Pelajar Kebanggaan Pahang berjumlah RM4.87 juta kepada 48,711 pelajar golongan miskin.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram