Ismail Sabri Yaakob. - Gambar FB Datuk Othsman Hassan

SERAMAI lapan individu warga Malaysia yang berada di Kyiv, Ukraine sedang dalam proses dipindahkan dari wilayah bergolak berkenaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri berkata, usaha pemindahan warganegara Malaysia itu sedang giat dijalankan oleh pihak Kedutaan Malaysia di Kyiv.

“Kedutaan Malaysia di Kyiv sedang melaksanakan pemindahan baki lapan warganegara Malaysia dan dua daripada mereka tanggungan asing dari Kyiv.

“13 daripada warganegara kita sudah pun meninggalkan Ukraine dalam beberapa minggu lalu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca artikel berkaitan: Malaysia akan pindahkan 11 rakyat di Ukraine – PM

Mengulas lanjut, Perdana Menteri turut menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa.

Menurut beliau, usaha untuk mencari penyelesaian konflik secara aman dan damai perlu diperhebatkan melalui dialog serta rundingan berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Piagam PBB.

“Malaysia akan terus meyokong usaha penyelesaian konflik secara aman demi mengekalkan kedamaian dan keselamatan antarabangsa.

“Usaha ini juga mampu menghasilkan kemakmuran sejagat yang lebih baik untuk semua,” katanya.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram