MISA Kasih menumpang tidur di kilang tersebut selepas rumahnya mempunyai masalah bekalan air. - Gambar Warta Rakyat.

KANAK-KANAK perempuan berusia 11 tahun maut dalam kebakaran kilang di Kawasan Perindustrian Bakar Arang di Sungai Petani dan ditemukan rentung atas sebuah katil dengan tilam yang turut hangus.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Penolong Kanan Pesuruhjaya Bomba Sayani Saidon berkata, mayat Misha Kasih ditemukan pukul 7.30 pagi selepas anggotanya melakukan operasi mencari dan menyelamat di tingkat atas premis itu.

“Kami menemui mangsa dalam keadaan rentung di atas tilam yang turut hangus,” katanya kepada pemberita, pada Jumaat.

Menurut Sayani, mangsa warganegara Indonesia itu dipercayai meninggal dunia akibat lemas terhidu asap ketika api kebakaran marak.

“Kami dapati laluan tangga untuk turun dari bilik itu juga terbakar dan kemungkinan tiada akses untuk mangsa keluar,” katanya memetik laporan Warta Rakyat.

Tambah Sayani, berdasarkan keterangan saksi, kebakaran bermula di bahagian pentadbiran.

“Ruang tengah premis adalah ruang tempat kerja yang menempatkan peralatan serta mesin manakala ruang tingkat atas adalah penginapan.

BERITA BERKAITAN Tiga sekeluarga rentung dalam kebakaran dua rumah di Sibu

“Difahamkan, pemiliknya juga menginap di kilang ini. Ada ruang bilik berehat termasuk bilik mangsa,” katanya.

Menurut Sayani, sebelum kejadian itu, mangsa dipelawa oleh ibu angkatnya yang merupakan warga tempatan untuk pulang ke rumah tetapi kebetulan pada masa itu rumah mereka terputus bekalan air lalu mangsa berada di kilang.

Ketika kejadian, lima ahli keluarga majikan dan dua lagi pekerja termasuk seorang warga Bangladesh turut bermalam di bilik masing-masing dalam kilang itu namun mereka berjaya diselamatkan.

Menurutnya, pihak bomba menerima panggilan pada pukul 4.11 pagi dan bergegas ke lokasi kejadian.

Operasi memadam dan menyelamat dilakukan dengan kekuatan 30 pegawai serta anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Petani, Amanjaya dan Tikam Batu selain bantuan 15 anggota pasukan bomba sukarela.

Api berjaya dikawal lebih kurang sejam kemudian.

Kerugian dianggarkan mencecah RM16.35 juta membabitkan beberapa premis lain yang terjejas antaranya stor penyimpanan gas petroleum cecair (LPG), kilang elektronik dan premis perkakasan hardware.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram