Datuk Onn Hafiz Ghazi memulakan tugas secara rasmi sebagai Menteri Besar Johor Ke-19, hari ini. GAMBAR: BERNAMA

MENTERI Besar Johor yang baharu, Datuk Onn Hafiz Ghazi memulakan tugasnya secara rasmi di Bangunan Dato’ Jaafar Muhammad, Kota Iskandar hari ini.

Kenderaan membawa Menteri Besar Johor ke-19 itu tiba di pekarangan bangunan berkenaan pada 10.05 pagi dan ketibaan beliau disambut Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Azmi Rohani.

Sebelum memasuki pejabatnya di Aras 4, Onn Hafiz yang mengenakan sut serba hitam mengaminkan bacaan doa dan melakukan simbolik menandatangani surat untuk memulakan tugas rasminya.

Baca artikel berkaitan: Onn Hafiz teruskan legasi kepimpinan keluarga

Setiap terjadi dengan kehendak Nya jua, Onn Hafiz sifatkan Hasni berjiwa negarawan

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap itu mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar di hadapan Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Balai Mengadap Istana Bukit Serene, Johor Bahru, semalam.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor Sabtu lepas, Onn Hafiz, 43, memenangi pertandingan empat penjuru menewaskan Azlisham Azahar daripada Perikatan Nasional; R. Sangaran (Parti Ikatan Demokratik Malaysia) dan Datuk Dr Shahruddin Md Salleh (Parti Pejuang Tanah Air) dengan majoriti 6,543.

Barisan Nasional memenangi PRN Johor dengan memperoleh lebih dua pertiga majoriti, memenangi 40 kerusi daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri yang dipertandingkan.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram