Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz. GAMBAR: Abd Razak Aid

MENTERI Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz menafikan beliau meletak jawatan daripada Kabinet.

Kenyataan menerusi Facebook beliau itu dibuat susulan laporan spekulasi sebuah media bertajuk “Tengku Zafrul letak jawatan Menteri Kewangan?”

Laporan media itu berkait dengan apa yang ditimbulkan di Dewan Rakyat hari ini.

Menjelaskan berkaitan dengan pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2021 (2022) oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Mohd Shahar Abdullah, Tengku Zafrul berkata, perkara ini memang berdasarkan perancangan.

Katanya, pada tahun lalu pun Timbalan Menteri Kewangan juga yang bentangkan.

“Atau mungkin Utusan Malaysia buat-buat tak tahu, tak ingat atau tak kisah?

“Mereka boleh saja minta pengesahan dari pejabat atau pegawai saya. Saya mohon, kalau boleh, adillah sikit bila buat laporan media – gunakanlah kuasa pena anda untuk menceritakan hal yang betul, bukan menghebahkan khabar angin,” katanya.

Jelas Tengku Zafrul, mengenai isu ketidakhadiran di Parlimen pada sesi Soal Jawab Menteri (MQT) pula, beliau ingin menjelaskan bahawa ada sedikit kecemasan peribadi yang terpaksa diuruskan pada pagi ini dan perkara ini telah pun dimaklumkan semalam.

“Tiada niat untuk tidak menunaikan tanggungjawab saya menjawab soalan sebagai Menteri Kewangan.

“Mengikut SOP soalan MQT, hanya Menteri sahaja yg boleh memberikan jawapan, dan ini bukan pertama kali seorang Menteri diminta untuk membacakan jawapan Menteri lain. Sudah banyak duluan dalam perkara ini.

“Terima kasih YB Menteri Agama kerana membacakan jawapan saya. Semua soalan tambahan akan saya sediakan jawapan secara bertulis, dan saya meminta maaf kepada YB Padang Serai serta YB Tumpat dan YB Pokok Sena (yang bertanya soalan tambahan) atas kesulitan yang telah berlaku,” jelasnya.

Datuk Mahfuz Omar (PH-Pokok Sena) antara yang membangkitkan di Dewan Rakyat mengenai ketidak hadiran Tengku Zafrul.

Malah, Mahfuz dalam stail biasanya turut bertanyakan apakah Tengku Zafrul sudah meletak jawatan.