KEDATANGAN Ramadan bulan penuh barakah kali ini tidak dibiarkan oleh penyanyi Sufian Suhaimi apabila menerima tawaran berkolaborasi dengan artis nasyid terkenal Inteam dalam single terbaru mereka berjudul Damba Kasih 2022.

Dalam single terbaru yang merupakan ‘remake’ daripada lagu asal Inteam yang pernah diterbitkan pada2003 in i, Sufian dan Inteam ingin mengajak peminat bermunajat dan bermuhasabah mendekatkan diri kepada Allah sempena kedatangan bulan keampunan ini.

“Walaupun single ini merupakan lagu lama yang diberi nafas baru, pendekatan dari segi susunan muzik dan cara nyanyian agak berbeza daripada lagu asal, namun lirik taubat dan ketuhanannya tetap dikekalkan,” kata Sufian.

Dalam pada itu, Inteam melahirkan rasa terima kasih kepada Sufian kerana bersetuju untuk merakamakn lagu Damba Kasih 2022 bersama kumpulan mereka.

“Alhamdulillah, kami bersyukur dan berterima kasih kepada Sufian Suhaimi serta syarikat rakamannya yang bersetuju untuk menjayakan kolaborasi ini.

“Sebelum ini kami berjaya merakamkan single kolaborasi dengan artis terkenal seperti Khai Bahar, Sam Bunkface dan Aliff Satar.

“Kerjasama yang diberikan oleh pihak Sufian Suhaimi semasa sesi rakaman audio dan video muzik sangat baik dan nyanyian beliau memberikan nafas baru dan penghayatan terbaik untuk Damba Kasih versi 2022 ini,” ulas Syahril selaku ketua kumpulan Inteam.

Lagu ciptaan Isman Hijjaz yang menggunakan nama pena Manis Helma dan lirik oleh Ito Lara serta Manis Alia itu merupakan sebuah lagu berbentuk luahan penyesalan dan taubat seorang hamba.

Lagu ini pernah menjadi judul album dan lagu yang dimuatkan dalam album ketiga kumpulan nasyid Inteam yang telah terjual melebihi 30,000 unit pada ketika itu.

“Alhamdulillah, saya memang meminati lagu nasyid dan pernah menyanyikan lagu-lagu nasyid termasuk lagu-lagu dari kumpulan Inteam, jadi apabila ditawarkan bekerjasama dengan abang-abang Inteam, saya terus menerimanya dengan berbesar hati” tambah Sufian lagi.

Lagu Damba Kasih kini boleh ditonton dan didengari di platform-platform digital utama seperti rangkaian Youtube Inteam Digital, Spotify, Deezer, KKbox, Joox, Apple Music dan lain-lain lagi.