kaunter TH
PEMBUKAAN pejabat Tabung Haji bertujuan memudahkan bakal jemaah berurusan - Gambar hiasan

SELEPAS menyasarkan akaun bank komersial dalam talian mangsa, kini scammer beralih pula sasaran untuk mengikis wang simpanan mereka di akaun Tabung Haji menggunakan kaedah biasa iaitu ‘menakut-nakutkan mangsa.’

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din, berkata, kebiasaannya mangsa dihubungi melalui panggilan telefon oleh ahli sindiket Macau Scam yang menyamar dan akan menakutkan mereka.

“Mereka menakutkan mangsa dengan mendakwa terbabit dalam kegiatan jenayah, mempunyai tunggakan kad kredit dan sebagainya sebelum meminta mangsa mendedahkan maklumat perbankan mereka,” katanya dalam kenyataan akhbar.

Katanya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesan sebanyak 65 kes kehilangan wang dalam akaun Tabung Haji membabitkan nilai RM3.59 juta berlaku dalam kalangan mangsa sindiket penipuan Macau Scam, baru-baru ini.

“Terbaharu, sindiket Macau Scam ini dikesan berjaya membuat pengeluaran wang dari akaun Tabung Haji yang dipautkan dengan akaun bank komersial milik mangsa,” katanya.

Jelas beliau, kemudahan fasiliti perbankan internet oleh Tabung Haji dan bank konvesional lain membolehkan perkara itu berlaku.

“Akibatnya, bukan sahaja wang di dalam bank komersial mereka hilang, malah wang dalam akaun Tabung Haji yang dipautkan bersama akaun bank itu turut hilang.

“Setakat ini, 65 kes sebegini dikesan membabitkan kerugian RM3.59 juta,” katanya.

Katanya, walaupun orang ramai sudah terlalu kerap diingatkan agar jangan sesekali memberikan maklumat perbankan kepada individu tidak dikenali, masih ramai yang menjadi mangsa penipuan .

“Justeru, pesanan sedemikian akan terus disampaikan dalam usaha mengelakkan orang ramai terus menjadi mangsa penipuan sindiket Macau Scam.

“Untuk mendapatkan sebarang nasihat atau maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi CCID Scam Response Center di talian 03-26101559 atau 03-26101599,” katanya.