SECARA umum, darah manusia terbahagi kepada empat kumpulan iaitu A, B, AB dan O. Tahukah anda, siapa orang pertama yang mengetahui bahawa darah manusia berbeza-beza, lalu mengklasifikasikan kumpulan darah mengikut kategori begitu?

Pada tahun 1901, seorang saintis dari Austria, Karl Landsteiner menjalankan penelitian mengenai anatomi abnormal dan kekebalan tubuh. Saat itulah dia mendapati bahawa darah manusia sebenarnya berbeza-beza, walaupun mempunyai warna yang sama.

Kerana wujud perbezaan, beliau cuba mengklasifikasikan kumpulan darah menjadi ABO atau A, B, AB dan O. Penemuannya itu menjadi terkenal dan ia telah digunakan sehingga ke hari ini.

Karl Landsteiner, saintis yang menemui perbezaan kumpulan darah manusia.

Mengapa kumpulan darah kita berbeza sedangkan warna darah semuanya sama iaitu merah? Apakah sebenarnya yang membezakan jenis-jenis darah tersebut?

Darah manusia adalah cecair tisu berwarna merah. Semua jenis darah mempunyai fungsi yang sama iaitu menghantar oksigen ke seluruh tubuh. Ia juga membekalkan tisu dengan zat, menyingkir bahan kumuhan dan mengandungi pelbagai sistem imunisasi. Imunisasi ini bertujuan untuk mempertahankan badan daripada jangkitan kuman.

Adapun yang membezakan antara kumpulan darah ini ialah jenis karbohidrat dan protein pada permukaan membran sel darah merah. Golongan darah manusia juga ditentukan berdasarkan jenis antigen dan antibodi yang terkandung dalam darah. Disebabkan perbezaan antigen dan antibodi inilah mengapa kumpulan darah dipatenkan menjadi A, B, AB dan O.

Tahukah anda bahawa daripada keempat-empat jenis darah tersebut, dikatakan masing-masing menyimpan rahsia yang jarang diketahui ramai. Di Jepun, ramalan hidup seseorang lebih ditentukan oleh jenis darah, berbanding zodiak. Malah, daripada jenis darah juga dikatakan dapat memberikan gambaran tentang jodoh, kesihatan, kepintaran dan perangai seseorang.

Misalnya, darah A memiliki sikap selalu cemas berbanding jenis darah B yang lebih santai. Darah O pula selalu tidak mahu mengalah, manakala darah AB agak unik dan berkeperibadian berganda. Dari segi kepintaran, darah jenis O adalah golongan yang paling kuat ingatannya. Diikuti darah AB, A dan B.

Orang Jepun juga percaya bahawa mereka yang memiliki jenis darah O cepat gemuk kerana nafsu makan besar berbanding mereka berdarah B, A dan AB. Yang selalu digigit nyamuk, mudah demam, batuk dan cepat botak juga mereka yang berdarah O. Malah, darah jenis O dipercayai paling panjang umur kerana tidak mudah stres. Diikuti kumpulan darah A, B dan AB.

Alasan kenapa mereka percaya akan hal itu kerana golongan darah juga ditentukan oleh protein-protein tertentu. Zat yang membangunkan semua sel dalam tubuh inilah yang menentukan psikologi seseorang. Namun, sejauh mana kebenarannya dari sudut saintifik?

Agak sukar untuk menentukan mana satu kumpulan darah yang paling sihat atau pun tidak. Tambah pula, tiada kajian menyeluruh seumpamanya pernah dijalankan. Ramalan orang Jepun yang mempercayai jenis darah O sering mendapat kedudukan pertama berbanding kumpulan darah lain mungkin ada sebabnya.

Berdasarkan purata, mereka yang memiliki darah O adalah lebih ramai daripada pemilik darah AB yang sangat sedikit jumlahnya. Manakala peratus penduduk bumi yang berdarah jenis A dan B pula adalah sederhana.

Dalam sebuah karangan bertajuk Founder of blood ABO Blood Group,  tulisan Dr. Peter J. D Adamo ada menerangkan bahawa semua manusia sebenarnya bermula dengan darah jenis O.

Kenapa darah tersebut diklasifikasikan dengan huruf sebegitu kerana menurut Dr. Adamo, ia adalah bermaksud original, asal atau tulen. Setelah manusia mengalami era perubahan ketamadunan, cara hidup dan pemakanan, darah jenis kedua, iaitu A pula wujud. Tidak lama selepas itu disusuli pula dengan darah jenis B dan yang akhir sekali AB.

Justeru jika difikirkan secara logik, sudah tentulah orang berdarah O sering dikaitkan dengan hal-hal tertentu kerana populasi mereka lebih ramai jika dibandingkan dengan jenis darah AB. Ramalan orang Jepun itu mungkin kepercayaan yang tidak mutlak. Ini kerana sikap, kepintaran dan kesihatan boleh dipengaruhi oleh faktor keturunan atau kromosom ibu bapa.

Kromosom adalah pembawa sifat keturunan. Oleh itu, tidak dapat disimpulkan ketepatan seratus peratus semua yang berlaku ke atas seseorang hanya berdasarkan kumpulan darah saja. Adapun yang terjadi tepat seperti ramalan itu mungkin berlaku secara kebetulan saja.

________

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Untuk lebih berita terkini sila layari laman web kami di https://utusantv.com/